Het Belang van Limburg

“Analfabete­n moeten een halfjaar wachten om het alfabet te leren”

Lange wachttijde­n voor Nederlands­e taallessen

-

“Analfabete­n moeten meer dan zes maanden wachten vooraleer ze Nederlands kunnen leren.” Dat vertelt Simon Vanmechele­n, directeur van het opvangcent­rum voor asielzoeke­rs in Sint-Truiden. Vaak duurt het lang vooraleer ze zeker zijn dat ze in het land mogen blijven. Hierdoor raken ze gedemotive­erd. “Ze zonderen zich af in groepen en spreken hun eigen taal.” Het leren van de Nederlands­e taal is erg belangrijk voor de asielzoeke­rs. Dat blijkt uit een rondvraag van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). “We motiveren ze dan ook extra hard om de taal te leren, volledig gratis”, vertelt Simon Vanmechele­n. “Jammer genoeg duurt het vaak te lang vooraleer ze aan de slag kunnen. De vraag naar lessen is veel groter dan het aanbod. Hierdoor kunnen veel vluchtelin­gen de taal niet leren.” Wanneer de asielzoeke­rs aankomen in het opvangcent­rum kunnen ze zich aanmelden voor taallessen. “Dan sturen we ze door naar het Huis van het Nederlands in Sint-Truiden”, vertelt Tine Vandewal van Fedasil. Zij begeleidt de asielzoeke­rs die Nederlands willen leren. “Daar ondergaan ze een taaltest. Op basis van hun test worden ze gesplitst in groepen naargelang hun taalniveau. Het huis van het Nederlands zorgt dan voor een traject op maat en zij sturen de asielzoeke­rs naar verschille­nde scholen. Die scholen liggen allemaal in de buurt van het opvangcent­rum in Sint-Truiden, op die manier kunnen ze daar makkelijk te voet naartoe.”

De asielzoeke­rs die al voeling hebben met taal, kunnen vrij snel beginnen leren. “Het duurt voor hen maximaal twee maanden”, vertelt Vandewal. “Voor analfabete­n is het probleem veel groter. Zij moeten soms langer dan een halfjaar wachten. De Centra voor Volwassene­nonderwijs doen hard hun best om zo veel mogelijk lessen aan te bieden, maar voorlopig volstaat het nog niet.”

Opvangcris­is

Veel asielzoeke­rs raken hierdoor gedemotive­erd. “Als ze zo lang moeten wachten, verliezen ze de moed”, vertelt Vanmechele­n. “Dan komt er ook nog eens een onzekerhei­d bij doordat ze niet weten of ze wel in het land mogen blijven. Ze vragen zich dan af of het wel nuttig is om te gaan studeren. Ze zonderen zich af in groepen en spreken onderling hun eigen taal. We proberen ze sinds dit jaar toch aan het studeren te zetten. Door de opvangcris­is hadden we hier niet veel tijd voor, maar vanaf dit jaar hebben we hier een werkpunt van gemaakt.”

 ?? Foto JCR ?? De bloesemper­iode is de drukste fietsperio­de van het jaar.
Foto JCR De bloesemper­iode is de drukste fietsperio­de van het jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium