Het Belang van Limburg

“Strijd goed kort gehouden”

LIMBURGERS AELBRECHT, HERBOTS EN COURTOIS PRIMA OP DREEF

- Leo PEETERS

Er is nog geen vuiltje aan de lucht voor de Yellow Tigers in de kwalificat­ie voor het WK 2018 in Japan. Na de zege in de openingsma­tch tegen Letland ging ook Spanje met 0-3 voor de bijl. Zo zijn twee van de vijf opdrachten ideaal verlopen. Het staat buiten kijf: de slotmatch van zondag tegen Italië beslist over rechtstree­kse deelname aan het WK. De tweede in de poule speelt de barrage in augustus, waar nog twee bijkomende tickets voor Tokio verdeeld worden. Bondscoach Gert Vande Broek koos tegen Spanje het zekere voor het onzekere. Grobelna op de hoofdaanva­l en Bland (die Mulhouse volgend seizoen voor RC Cannes ruilt, nvdr.) verdwenen naar de bank voor Lise Van Hecke (topscoorst­er met 15 op 29 of 52%) en Laura Heyrman. De Tigers stonden zo in hun sterkste opstelling. Dat bleek ook nodig tijdens de moeilijke openingsfa­se, want de Spaanse Rivero zorgde voor veel opslagdruk. Tot drie keer toe, over 5-8, 8-11 en 15-19, werd een kloof gedicht. “Geduldig uitspelen, niet panikeren. Zo volgden we de raad van de coach”, genoot Valérie Courtois, die speelde met een preventief ingepakte linker dij. “We wilden de strijd zo kort mogelijk houden.” Bij 21-21 nekten Aelbrecht en Van Hecke de Spaanse dames in de eerste set: 21-25. Kapitein Leys, 4 op 6 in de eerste set, trok het niveau van de Belgische receptie omhoog. Samen met libero Courtois en Britt Herbots, die 3-6 scoorde in de langste rally van de wedstrijd. Bij 7-12 kwam Spanje één keer bijna terug: 10-12. Via 12-20 en 18-24 zette Leys de 0-2 op het bord.

Tussenspur­tje: 2-9

In de derde set gooide Spanje de handdoek nog niet meteen in de ring langs 6-3 en 8-7 via Segura. Vande Broek: “We hadden even schrik in de blokkering.” Tot Heyrman in het midden keihard toesloeg. De Tigers plaatsten een 2-9-tussenspur­t: van 8-7 naar 1016. Van Hecke, Leys en Aelbrecht trokken over 13-20 en 14-24 de partij makkelijk over de streep. Zo oogt de balans van de Yellow Tigers enorm positief: twee 3-0zeges en 6-0 in setstanden. “En weinig energie verspild”, aldus Britt Herbots.

Na twee speeldagen zijn de contouren van deze WK-kwalificat­ie al duidelijk. De beslissing over het WK-ticket valt allicht zondag wanneer de Belgische dames het in de slotmatch opnemen tegen Italië. Beide landen staan aan de leiding in poule D.

 ?? Foto VDB ?? Laura Heyrman ontwijkt het Spaanse blok.
Foto VDB Laura Heyrman ontwijkt het Spaanse blok.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium