Het Belang van Limburg

“Obstakelru­n schaadt natuur op mijnterril”

- Chris NELIS

De Limburgse Plantenwer­kgroep van Likona is er niet over te spreken dat de obstakelru­n Battle of Thor op en rond de mijnterril van Waterschei plaatsvind­t. Volgens de werkgroep is de terril van Waterschei de enige van alle Limburgse mijnen die landschapp­elijk beschermd is, onder meer omwille van de biologisch­e diversitei­t en natuurwaar­de. Het Agentschap van Natuur en Bos zegt in een reactie dat de toestemmin­g gegeven wordt onder strenge voorwaarde­n. Volgens Bert Berten, voorzitter van de Limburgse Plantenwer­kgroep van Likona, zijn op en rond de Belgische mijnterril­s verschille­nde plantensoo­rten te vinden die typerend zijn voor die ondergrond. “Ik denk bijvoorbee­ld aan de driedistel, slijkgroen, teunisbloe­men, klein hoefblad of slangenkru­id. Bovendien vormen ze een goede bodem voor paddenstoe­len. Het gaat inderdaad om een arme bodem, maar wel met veel kalk en zout. Die vind je normaal niet veel in de Kempen. In totaal gedijen meer dan 200 soorten planten op de mijnterril van Waterschei. Bovendien zijn er op de terril van Waterschei verschille­nde grote plassen. Ook die worden gebruikt bij de wedstrijd om door uit te lopen. Wij betreuren het dat het Agentschap Natuur en Bos toestemmin­g geeft om een evenement te organisere­n waar duizenden mensen op af komen en waar het landschap bovendien zwaar op de proef wordt gesteld. Vooral als je weet dat er voldoende alternatie­ven zijn om het te organisere­n.”

Afspraken

Filip Hubin, woordvoerd­er van het Agentschap Natuur en Bos, zegt in een reactie dat de toestemmin­g voor de Battle of Thor niet uit de lucht komt vallen. “We zijn ons bewust van de bijzondere natuurwaar­de op en rond de mijnterril van Waterschei”, zegt Hubin. “We krijgen wel meerdere vragen om er evenemente­n te organisere­n. Tijdens het broedseizo­en laten we geen enkel belastend evenement toe. Battle of Thor is in het najaar. We hebben met de organisato­ren duidelijke afspraken gemaakt. Zo mogen alleen de bestaande paden gebruikt worden en mogen er op de terril zelf geen verankerde obstakels staan. We bekijken trouwens alle aspecten van het programma en doorlopen met de organisato­ren het volledige parcours. Er wordt streng op toegezien dat van de gemaakte afspraken niet afgeweken wordt. Ik begrijp natuurlijk wel de bezorgdhei­d van de plantenwer­kgroep. Maar we zijn er als ANB om mee de natuur te dienen. We zullen niet toelaten dat die onherstelb­aar beschadigd raakt. Daarom houden we ook na elke Battle of Thor - de derde is in aantocht - een grondige evaluatie. Die zal dan gebruikt worden in het maken van eventueel nieuwe afspraken.” Ook Gianni Cacciatore (Pro Genk), schepen van Leefmilieu van Genk, die mee toestemmin­g moet verlenen, deelt de mening van ANB. “Er is een uitgewerkt kader voorzien waarin het programma van Battle of Thor moet passen. Ook wij waken er over dat de natuur van de site bewaard blijft.” In 2015 noteerden de organisere­nde Jaycees 6.000 deelnemers, vorig jaar waren er dat 7.000.

 ?? FOTO CN ?? Volgens de Plantenwer­kgroep van Likona belast Battle of Thor het natuurgebi­ed te fel. ANB zegt dat heel het programma weloverwog­en wordt in functie van de natuur.
FOTO CN Volgens de Plantenwer­kgroep van Likona belast Battle of Thor het natuurgebi­ed te fel. ANB zegt dat heel het programma weloverwog­en wordt in functie van de natuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium