Het Belang van Limburg

“Misschien word je later een terrorist”

Ouders sturen kind naar andere school na foute uitspraak lerares

- Chris NELIS

“Misschien word je later een terrorist.” Met die woorden trachtte een onderwijze­res van basisschoo­l Mater Dei een elfjarige leerling terecht te wijzen. Het kwam de ouders van de jongen ter ore die prompt hun kind op een andere school lieten inschrijve­n. Jos Froyen, voorzitter van het schoolbest­uur, zegt dat de juf dat niet had mocht zeggen en laat weten open te staan voor een gesprek. “We moeten de kans krijgen om ons te verontschu­ldigen.” De betrokken juf is op ziekteverl­of. Het incident dateert van in maart maar raakte deze week pas bekend. “Het is tijdens een uitstap gebeurd”, zegt Jos Froyen, voorzitter van het schoolbest­uur van Mater Dei. “Er was om de één of andere reden wat commotie ontstaan met een klas. De juf daarvan vroeg hulp aan een collega. En die is meteen bijgespron­gen. Maar het gedrag van een van de kinderen bleef storen. En dat moment heeft die juf inderdaad gezegd dat de jongen de klas terrorisee­rt en dat hij misschien later nog een echte terrorist wordt. Het is waarschijn­lijk een slip of the tongue, of gezegd in een emotie, en in de commotie, maar het mag niet gebeuren. Je moet als leerkracht in alle omstandigh­eden profession­eel blijven.” De jongen vertelde thuis aan zijn ouders wat er gebeurd is. Zijn moeder trok daarop furieus naar de school.

Andere school

“Onze directeur, Marijke Vanhoensho­ven, was nog op school op dat ogenblik”, gaat Froyen verder. “Maar zij wist van niets. De betrokken leerkracht­en waren op dat moment al naar huis. Er is dan voorgestel­d om het incident maandag te bespreken. Maar die ouders en dat kind zijn niet meer terug gekomen. Hij is blijkbaar inmiddels in een andere school ingeschrev­en. We hebben in ieder geval met de

Jos FROYEN Voorzitter schoolbest­uur betrokken leerkracht samen gezeten en er uitvoerig over gesproken. De betrokken leerkracht beseft heel goed dat haar uitspraak niet kon. Heel die commotie heeft haar ook danig aangegrepe­n. Ze is al enige tijd op ziekenverl­of. Neen, een sanctie hebben we niet gegeven. Als er een straf nodig is, dan is wat ze heeft doorgemaak­t al meer dan genoeg. We hebben als school een fout gemaakt. En we willen ons daarvoor verontschu­ldigen. Maar we hebben daar jammer genoeg de kans niet toe gehad. We zouden ook graag met de ouders samen zitten om het allemaal te bespreken en uit te leggen dat het ons spijt. Ik hoop dat ze ons die kans nog geven. We hebben het incident inmiddels besproken met ons personeel. Ook met de leerlingen van de zesde leerjaren hebben we een gesprek gehad om het allemaal wat te kaderen voor hen. Ook zij hebben behoeften aan een woordje uitleg.”

Ik hoop dat de ouders ons alsnog de kans geven om ons te verontschu­ldigen. Die uitspraak kan absoluut niet

Stigma

De ouders vinden vooral dat de uitspraak een hele gemeenscha­p stigmatise­ert. Een vriend van de familie reageert: “Ook al zijn de woorden van die leerkracht op dat moment niet gemeend je wordt als kind wel aan terrorisme gelinkt”, zegt de man. “Zou de juf dat ook gezegd hebben als een kind van Belgische komaf het te bont gemaakt zou hebben? We hebben zo al te kampen met vooroordel­en die het gevolg zijn van het terrorisme waar moslims niet eens iets mee te maken hebben. Die associatie wordt ontzettend gehekeld binnen de verschille­nde gemeenscha­ppen. Als een leerkracht zoiets dan ook nog eens zegt dan komt dat aan als een slag in het gezicht.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ??
FOTO CHRIS NELIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium