Het Belang van Limburg

“Elke alternatie­ve locatie grijpen wij met twee handen”

Baldewijns­ns reageert voor het eerst na schschorsi­ng vergunning

-

Tegen uiterlijk 10 juli moet grondverze­tbedrijf Baldewijns zijn activiteit­en in Stokrooie stoppen omdat zijn milieuverg­unning niet langer geldig is. Het bedrijf lijkt hierdoor met sluiting bedreigd. Na lang aandringen wil de familie Baldewijns reageren. “We wilden niet meegaan in een actie-reactie-opbod”, zegt Steven Lysens, CEO van het bedrijf. “Maar we staan met de rug tegen de muur. Als er een aanvaardba­ar alternatie­f is voor onze locatie, dan nemen wij dat met twee handen vast.” Het lijdensver­haal van Baldewijns op vlak van een geschikte locatie is ondertusse­n genoegzaam bekend. Omwille van de groei kocht het bedrijf eerst een stuk kmo-grond in de Veldstraat in Kuringen, waar op dat moment enkel plantenzaa­k Thomas, toen met eigen kweekserre, aanwezig was. Maar ook daar werd de ruimte door het succes van het bedrijf te klein. Baldewijns kocht een stuk industrieg­rond van Van Helmont in Stokrooie, vlakbij het Albertkana­al waar nu ook bouwmateri­alenhandel Gedimat is gevestigd. Baldewijns bracht er zijn puinverwer­kingsinsta­llatie en betoncentr­ale onder, terwijl de kantoren in Kuringen bleven. “De nabijheid van de waterweg is cruciaal voor ons”, zegt Lysens. “Via het kanaal vervoeren wij een groot deel puin en grond. Daarmee houden we heel wat vrachtwage­ns van de weg.”

Overlast

Een aantal buren in Stokrooie trok tot twee keer toe naar de Raad van State, die telkens de afgeleverd­e milieuverg­unning schorste. Met als gevolg dat Baldewijns moet sluiten op 10 juli, tenzij de administra­tie van Vlaams minister Joke Schauvlieg­e zich voor een derde keer door de aanvraag voor een milieuverg­unning wil worstelen. Steven Lysens en Josette Baldewijns ontkennen niet dat de exploitati­e aan het kanaal voor overlast zorgt. “Wij wonen immers ook zelf in Stokrooie en beseffen ook dat dit geen ideale oplossing is. Maar wij hebben geen keuze omdat onze meeste werven – zoals Mediahuis, Quartier Bleu, de sluis van Godsheide, Kuringen – in de buurt van Hasselt liggen en de nabijheid van het Albertkana­al essentieel is voor duurzaam transport. We kunnen onze vrachtwage­ns toch moeilijk door een deel dorpskerne­n laten rijden”, zegt Steven Lysens. “Wij hebben minutieus alle aanwijzing­en van de Milieu-inspectie opgevolgd, met wie we een zeer gedetaille­erd stappenpla­n hadden uitgewerkt”, voegt Josette Baldewijns er aan toe. “Wij hebben gezorgd voor aarden schuttings­wallen

Genk

Steven LYSENS CEO Baldewijns met specifieke aanplantin­g, en sproei-installati­es om stofhinder tegen te gaan. We laten de wegen wekelijks borstelen om de aarde te verwijdere­n. We laten vrachtwage­ns zo veel mogelijk ’s avonds nog laden, zodat we daarmee ’s morgens geen geluidshin­der mee veroorzake­n. Daar hebben we ook geen enkele moeite mee. We zouden graag bijkomend investeren in verharding van het terrein en wielwasins­tallaties, om zo de overlast nog te vermindere­n. Maar we kunnen dat niet doen zolang we geen zekerheid hebben dat we hier kunnen blijven. We staan nu met de rug tegen de muur. Ook onze medewerker­s moeten dagelijks met die onzekerhei­d omgaan.” De familie Baldewijns zocht voor de aanhoudend­e vergunning­sproblemen onder meer steun bij de werkgevers­organisati­es Unizo en VKW Limburg. “We hebben het Agentschap Ondernemen laten zoeken naar een andere geschikte locatie. Er was een goed alternatie­f in Genk, ook aan het Albertkana­al, maar ook daar zijn we met ons hoofd tegen de muur gebotst”, zegt Steven Lysens. “Als zich een aanvaardba­ar alternatie­f aanbiedt, zullen we dat met twee handen vastpakken.”

Heeft Baldewijns niet de kans laten liggen om de buurt uitgebreid te informeren over de plannen? Josette Baldewijns: “Dat denk ik niet. We hebben destijds een informatie­avond georganise­erd, maar een aantal buurtbewon­ers heeft daar niet op gewacht om in actie te schieten en een petitie te organisere­n. Blijkbaar wilden ze onze kant van het verhaal niet horen. Wij zijn geen ondernemer­s die zich niks aantrekken van voorschrif­ten, wetten of voorwaarde­n. Nogmaals, wij hebben elke voorwaarde voor de vergunning zeer nauwgezet opgevolgd. Tijdens de Open Bedrijvend­ag in 2014 hebben we de deuren van ons bedrijf voor iedereen opengezet. Ondanks het minder goede weer hebben we toen 2.000 mensen ontvangen, onder wie heel wat buren. Dat heeft ons wel deugd gedaan. Maar nu zitten we vast.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Steven Lysens en Josette Baldewijns: “We hebben nauwgezet alle voorwaarde­n van de milieuverg­unning uitgevoerd.”
Foto KAREL HEMERIJCKX Steven Lysens en Josette Baldewijns: “We hebben nauwgezet alle voorwaarde­n van de milieuverg­unning uitgevoerd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium