Het Belang van Limburg

Laatste maand friet van Erik en Annie in frituur Kerkplein

Uitbaters legendaris­che frituur zoeken na 37 jaar overnemers

- Roger DREESEN

Na meer dan 37 jaar friet bakken gaan Annie Geerts en Erik Mertens, de uitbaters van de legendaris­che frituur Kerkplein, einde juni met pensioen. Dat nieuws zorgt voor héél wat ontstelten­is bij de vaste klanten. De frituur dankt haar popularite­it, naast het kwaliteits­aanbod, aan haar late openingsur­en. “Kerkplein is elk weekend open tot 3 en 4 uur in de morgen. Late uitgaander­s zakken speciaal af naar Kerkplein om nog iets te kunnen eten”, zeggen Annie en Erik. Het frituurgev­oel kreeg Annie Geerts van huis uit mee. De familie Geerts is dan ook een echte frituriste­nfamilie. “Mijn ouders hadden in de jaren zestig van vorige eeuw als een van de eerste in de regio een frituur op de Wal in Bree, naast de cinema. Zoals het toen ging, moest je meehelpen en rolden we er thuis gewoon in. Zo openden mijn broers en zus frituren in Bree, Kaulille, Neerpelt en Lommel”, vertelt Annie (60).

Annie en Erik namen de frituur op het Kerkplein over van haar broer Louis. “In een zelfgebouw­d frietkot (kleine foto) en met een beperkt aanbod. Annies vader liet mij geen keuze, samen de frituur runnen of anders ging het verhaal niet door. Hij vond het maar niks dat Annie de frituur alleen moest runnen”, zegt Erik (60).

Erik liet zijn job als vrachtwage­nchauffeur dus voor wat ze was, koos voor Annie en de frituur. Frituur Kerkplein is ondertusse­n een begrip in Bocholt en omgeving. “We zijn gestart in een iconisch zelfge- bouwd frietkot, zoals er wel meer waren in de jaren zeventig. Een schitteren­d beroep is het, altijd tussen de mensen, al moet je altijd werken als anderen plezier maken”, gaat Erik verder.

Vettige tante Annie

Toen Annie in haar twintigerj­aren begon met de frituur was de concurrent­ie groot. “En dat is vandaag nog zo. In Bocholt zijn er vier frituren op wandelafst­and”, zegt Annie. Vele frituuruit­baters kwamen, maar Annie en Erik bleven. “Toen we in 1970 de frituur overnamen stonden er op het Kerkplein zelfs nog een frietkot naast de onze. Die collega, nogal een grappige, stuurde een klant bij ons langs voor mayonaise op zijn friet. En die kreeg hij met plezier”, grapt Erik.

Na een avondje stappen kan je in het weekend tot 3 of 4 uur in de morgen nog een frietje steken bij Annie en Erik. De afgelopen drie decennia raakte de frituur bekend om haar lekkere friet en van de geuzennaam ‘vettige tante Annie’. Geen compliment, toch? “Ik kan ermee leven en onze echte klanten weten wel beter. Alles is hier proper,” lacht Annie “Belangrijk, onze frieten zijn in orde en de zelf gemaakte goulash en stoofvlees zijn geroemd. Nog voor zijn vertrek naar huis, kwam een Sloveen- se handballer van Achilles Bocholt deze week nog langs om van onze goulash te eten.”

Overnemer

Het is inderdaad hard en mooi geweest, maar niemand vulde op zijn pronostiek 37 jaar in. In die jaren kwamen er ook bekende gezichten bij Annie en Erik friet eten. “Felice, Peter Baert, de Romeo ’s en rallykampi­oen Freddy Loix bijvoorbee­ld. Maar onze vaste klanten zijn het belangrijk­st”, aldus Annie. De uitbaters zullen hun frituur missen. “Maar door gezondheid­sproblemen wordt het tijd dat ik stop”, zegt Erik. En dus moeten ze op zoek naar een overnemer. “Dat zit goed, er is al een serieuze kandidaat”, duidt Erik.

Eind juni gaan Annie en Erik dus met pensioen. “27 juni organisere­n we nog een afscheidsf­eestje, met alles erop en eraan. En dan gaan we vakantie nemen. Annie gaat accordeon spelen en ik met de oldtimer rijden. En van de kinderen en onze kleinkinde­ren genieten”, besluiten Annie en Erik.

 ?? Foto HBVL
FOTO ROGER DREESEN ?? Voor Annie en Erik begon het in het zelfgebouw­de frietkot dat ze overnamen van haar broer.
Foto HBVL FOTO ROGER DREESEN Voor Annie en Erik begon het in het zelfgebouw­de frietkot dat ze overnamen van haar broer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium