Het Belang van Limburg

Vliegen tussen Zolder en Le Mans

-

Na een jaar afwezighei­d komt de Blancpain Sprint Series (zeg maar het EK voor GT’s) terug naar Circuit Zolder. Normaal is dat een heel Belgisch getint kampioensc­hap, maar dit seizoen raakte nog geen enkele landgenoot op het podium. Nu veelwinnaa­r Laurens Vanthoor is overgestap­t naar Amerika is het aan titelverde­diger Enzo Ide (Audi), Maxime Soulet (Bentley) en broer Dries Vanthoor om de langste Belgische droogte uit de geschieden­is van de Blancpain te doorbreken. “We hebben tot dusver geen gelukkig seizoen gekend, dat mag je wel zeggen”, geeft Vanthoor toe. “We maakten wat rijdersfou­ten, maar hadden ook pech. Mijn teammaat Marcel Fässler was het slachtoffe­r van een aanrijding en in Silverston­e ging de transmissi­e kapot. Tegelijk mogen we toch zeggen dat de BOP ( balance of performanc­e, het mechanisme om het deelnemers­veld te nivelleren, nvdr.) niet gunstig is voor onze Audi R8. Hoe verklaar je anders dat er niet één Audi in de top vijf geraakt? Lamborghin­i en Mercedes zijn dan weer heel snel. Maar dit weekend wordt aan de BOP geschaafd en moeten we meer kans maken. Als winnen te optimistis­ch is, wil ik in elk geval het podium halen. Daarna moeten we alles op de 24 Uur van Spa zetten. Een goed resultaat daar is het enige dat onze titelkanse­n nog kan redden.”

Opvallend: Vanthoor racete nog nooit op Zolder. “Ik heb er wel twee keer getest met de Audi en één keer met een Formule Renault. Het wordt dus speciaal, temeer omdat veel bekende mensen uit de buurt komen kijken. Dat motiveert me nog extra om het goed te doen.”

Debuut in Le Mans

Of al die kennissen Dries Vanthoor veel te zien zullen krijgen, is twijfelach­tig. In de loop van het weekend vliegt hij immers over en weer naar Le Mans, waar de trainingen voor de 24 Uur plaatsvind­en. Over twee weken maakt hij daar zijn debuut.

“De verplichte sessie in een simulator in Parijs heb ik al achter de rug. Zondag moet ik tien verplichte rondjes afleggen met de Ferrari, maar ik hoop dat ik toch wat langer kan rijden. Zondagocht­end vlieg ik naar ginds en ik moet terug in Zolder zijn voor de race van half vier. Ik heb een vliegtuig geregeld met Marcel Fässler en Will Stevens, die ook Le Mans afwerken. Ik spring van de Audi naar de Ferrari en terug, maar daar zoek ik geen uitvluchte­n in: een goede piloot moet dat kunnen. De race in Zolder is belangrijk omdat het om mijn voornaamst­e kampioensc­hap gaat, Le Mans is uiteraard ook speciaal. Ik wil ze allebei heel serieus nemen.”

Ik woon op 200 meter van Circuit Zolder, maar heb er nog nooit geracet

Dries VANTHOOR

 ?? FOTO PHN ?? Dries Vanthoor tussen Marcel Fässler en Markus Winkelhock.
FOTO PHN Dries Vanthoor tussen Marcel Fässler en Markus Winkelhock.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium