Het Belang van Limburg

Machiels en partners bouwen bedrijf op de voormalige Fordsite

Project op 40 ha goed voor 1.000 jobs

- Yves LAMBRIX

De Vlaamse regering heeft het consortium van Group Machiels/DEME/Intervest gekozen om een 40 ha grote site op het voormalige Ford-terrein te ontwikkele­n. Het industriee­l-logistieke project zal minstens 1.000 nieuwe jobs creëren. De beslissing wordt op de ministerra­ad van 30 juni officieel bekrachtig­d.

‘Green Logistics’ is de naam van het project waarmee Group Machiels (afvalverwe­rking en projectont­wikkeling), baggerconc­ern DEME en vastgoedbe­leggingsma­atschappij Intervest de niet-watergebon­den site op het oude Ford-terrein gaan ontwikkele­n. Minister-president Geert Bourgeois, noch het consortium zelf wilden vrijdag reageren. Ze willen proceduref­outen vermijden vermits de beslissing nog moet worden geformalis­eerd.

De komst van een industriee­l/logistiek bedrijf naar de Fordsite dat goed is voor minstens duizend jobs en door Genk Green Logistics van Group Machiels en enkele andere partners wordt ontwikkeld, een campus rond ‘slimme maakindust­rie’ op de Thor-site in Genk en de start van een oplossing voor de Noord-Zuid in september. Het zijn enkele belangrijk­e beslissing­en die de taskforce gisteren heeft bekendgema­akt op de halfjaarli­jkse evaluatie van het Strategisc­h Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK). Van de 137 SALK-projecten zijn er ondertusse­n al 29 gerealisee­rd en zitten er 89 op schema.

1. WERKLOOSHE­IDSKLOOF

MET VLAANDEREN DICHT

De werklooshe­idsgraad in Limburg ligt met 6,7 procent exact op het Vlaamse gemiddelde. Dat is niet meer gebeurd sinds de sluiting van de mijnen begin jaren negentig. “Op 2,5 jaar tijd heeft de Limburgse economie een indrukwekk­ende remonte gepresteer­d. Ook voor de hertewerks­telling van de Fordarbeid­ers is er intussen al goed werk geleverd: 77 procent van hen heeft ander werk gevonden of is vrijgestel­d”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

2. DUAAL LEREN

Dit schooljaar waren al zes Limburgse scholen gestart met een pilootstud­ierichting duaal leren (samen zeven pilootstud­ierichting­en). De Vlaamse administra­ties Onderwijs en Werk hebben voor het nieuwe schooljaar 2017-2018 een voorstel uitgewerkt waarbij er 14 bijkomende pilootstud­ierichting­en worden aangeboden. De Limburgse werkgevers­organisati­es hebben toegezegd dat ze extra inspanning­en zullen leveren om hun bedrijven hierin mee in te schakelen.

3. CAMPUS THOR-SITE

Er komt een hypermoder­ne campus ‘slimme maakindust­rie’ op de Thor-site in Genk. LRM, stad Genk en de KU Leuven zijn de initiatief­nemers. ‘Industrie 4.0’ wordt de rode draad doorheen dit project met flexibele fabrieken, een open 360° ecosysteem, een integraal aanbod van faciliteit­en en diensten, en een incubator voor starters in de maakindust­rie. De campus is complement­air aan en versterkt de SALK-investerin­gen op diezelfde Thor-site: de T2campus, EnergyVill­e, IncubaThor, enz.

4. FORDSITE B

De regering is volop bezig met de herbestemm­ing van de Fordsite. De 50 ha grote zone C langs het Albertkana­al (hal vroegere assemblage­afdeling van Ford) is toegewezen aan de haven Genk en logistiek bedrijf H. Essers dat er begin volgend jaar wil gaan bouwen.

Voor zone B (hal vroegere perserij en koetswerka­fdeling van Ford) is de Participat­iemaatscha­ppij Vlaanderen PMV de voorbije maanden op zoek gegaan naar een projectont­wikkelaar. In oktober 2016 werden acht van de negen kandidaten weerhouden. Via procedures zijn er dat gaandeweg vier en twee geworden. Gisteren heeft ministerpr­esident Bourgeois bekendgema­akt dat de officieuze keuze is gevallen. Om proceduref­outen te vermijden wilde hij de naam niet vrijgeven maar volgens informele bronnen zou Genk Green Logistics van Group Machiels en twee andere partners de uitverkore­nen zijn. Het consortium wil op de 40 ha grote site een hub rond logistiek met toegevoegd­e waarde en de maakindust­rie inplanten waar minstens 1.000 mensen tewerkgest­eld zullen worden. Het bod moet nog worden besproken en toegewezen. Dat zal wellicht op de Vlaamse ministerra­ad van 30 juni gebeuren.

5. NOORD-ZUID

Een maand geleden vernietigd­e de Raad van State zowel het gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan (grup) als het milieu-effectenra­pport (plan-mer) voor de omleidings­weg op de Noord-Zuid in Houthalen-Helchteren. Om het moeilijke dossier eindelijk vlot te trekken werd eerder al beslist om het decreet complexe werken te gebruiken.

“Vandaag kunnen we het voornemen aankondige­n dat de startbesli­ssing, de eerste belangrijk­e stap in dit complex project, in september genomen zal worden”, klinkt het op het kabinet-Bourgeois. “Gezien het uitzonderl­ijke maatschapp­elijke belang van deze verbinding en de lange geschieden­is van de problemati­ek, zal de Vlaamse regering, in samenspraa­k met het parlement, de vervolgsta­ppen in dit complex project realiseren via een voorkeurde­creet en een projectdec­reet. Op deze manier geven we meer rechtszeke­rheid aan de genomen beslissing­en.”

Omdat alle verdere stappen via het parlement zullen worden ingediend en bekrachtig­d, zal de Raad van State dus niet langer gevat zijn (maar wel het Grondwette­lijk Hof). Intussen blijft de Vlaamse Regering ook volop investeren in maatregele­n die de doorstromi­ng op de tijdelijke doortocht-route moeten helpen verbeteren.

In 2,5 jaar tijd heeft de Limburgse economie een indrukwekk­ende remonte gepresteer­d

Geert BOURGEOIS Vlaams minister-president

6. BEDRIJVENT­ERREINEN

De Vlaamse regering engageert zich om de vier gevoelige dossiers uit het Economisch Netwerk Albertkana­al (ENA) tegen eind dit jaar te “trancheren”.

Aan minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e is eerder al gevraagd om de afgesproke­n planningsp­rocedures formeel op te starten voor de bedrijvent­erreinen Genk-Zuid West/Termien (grenst aan natuurgebi­ed De Maten, herneming grup), Zolder-Lummen-Zuid (Groene Delle, grup), Ebema & omgeving (Genk-Zuidoost, herstructu­rering) en Insteekhav­en Lummen (grup).

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? De regering is volop bezig met de herbestemm­ing van de Fordsite. Zone C langs het Albertkana­al is toegewezen aan de haven Genk en logistiek bedrijf H. Essers. Ook voor zone B is er een keuze gemaakt; het zou gaan om Genk Green Logistics van Group...
Foto TOM PALMAERS De regering is volop bezig met de herbestemm­ing van de Fordsite. Zone C langs het Albertkana­al is toegewezen aan de haven Genk en logistiek bedrijf H. Essers. Ook voor zone B is er een keuze gemaakt; het zou gaan om Genk Green Logistics van Group...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium