Het Belang van Limburg

Vader van de Duitse en Europese eenmaking

Helmut Kohl (1930-2017)

- Luc STANDAERT

Hij was de man die Angela Merkel “das Mädchen” noemde en die opzij gedwongen werd omdat zijn partij duistere giften kreeg. Maar hij zal vooral de geschieden­is ingaan als de Kanselier van de Eenheid, die in 1990 Oost- en West-Duitsland, gescheiden sinds het eind van de Tweede Wereldoorl­og, herenigde. Helmut Kohl overleed vrijdagoch­tend op 87-jarige leeftijd in zijn woning in het Duitse Ludwigshaf­en. Kohl was zestien jaar lang bondskanse­lier van Duitsland, nog steeds een record. In 1989 was Helmut Kohl al zeven jaar kanselier van de Duitse Bondsrepub­liek en niet erg populair. Hij gold niet als een intellectu­ele hoogvliege­r en er werd al eens gelachen met zijn nogal boerse accent. Toen op 9 november 1989 de Berlijnse Muur viel was hij op staatsbezo­ek in Polen. Hij vloog meteen terug en wist in de komende maanden – door handig manoeuvrer­en – de toenmalige vier mogendhede­n die nog steeds een vinger in de pap hadden in het verdeelde Duitsland, zover te krijgen dat ze instemden met een hereniging van BRD en DDR.

Eenmaking

Nochtans was van de vier aanvankeli­jk alleen de Amerikaans­e president George Bush senior gewonnen voor Duitse hereniging. De Franse president François Mitterrand, de Britse premier Margaret Thatcher en Sovjetleid­er Michaïl Gorbatsjov beschouwde­n een hereniging van beide Duitslande­n als een gevaar voor de vrede in Europa. Maar door zijn goede persoonlij­ke relaties met alle drie wist Kohl hen toch te overhalen. Ook in West-Duitsland was de hereniging niet onomstrede­n, omdat iedereen wist dat de OostDuitse economie een puinhoop was en dat West-Duitsland voor de kosten zou moeten opdraaien. Toch slaagde Kohl erin om in juli 1990 een economisch­e unie tot stand te brengen, en op 3 oktober 1990 de hereniging. En Kohl verenigde niet enkel Duitsland. Samen met Mitterrand was hij ook de drijvende kracht achter de Europese eenwording. Beide staatsmann­en gelden als de vaders van het Verdrag van Maastricht waarbij in 1992 de Europese Unie werd opgericht. In dat verdrag werd ook beslist de euro in te voeren als gemeenscha­ppelijke Europese munt, eveneens een gevolg van de Duitse hereniging. Met de invoering van de euro – en het opgeven van de sterke Duitse mark – kon Helmut Kohl de Franse angst voor een te zware hegemonie van Duitsland in Europa bezweren.

Motie van wantrouwen

Voor hij in de federale Duitse politiek stapte was Kohl van 1969 tot 1976 minister-president van de deelstaat Rijnland-Palts. In 1976 stapte hij over naar de Bundestag, het federale parlement. In 1982 werd Kohl kanselier zonder verkiezing­en. Hij overtuigde de liberale FDP, coalitiepa­rtner van de toenmalige sociaaldem­ocratische kanselier Helmut Schmidt, van kamp te wisselen, en

bracht Schmidt ten val door een ‘constructi­eve motie van wantrouwen’ te laten stemmen in het parlement.

Het was de enige keer in de Duitse geschieden­is dat dit gebeurde. Kohl was de laatste Duitse kanselier die de Tweede Wereldoorl­og bewust heeft meegemaakt. Kohl was bij zijn aantreden in 1982 ook de jongste kanselier ooit. Zijn laatste jaren bracht Kohl door in een rolstoel. Hij kon ook nog moeilijk praten. In 2008 was hij zwaar gevallen en had hij een schedelbre­uk opgelopen. Zijn hersenen liepen averij op en sindsdien werd hij verzorgd door zijn tweede vrouw, Maike Richter, die 34 jaar jonger was dan hij. Zij hielp hem te eten, schermde hem af voor de buitenwere­ld en beheerde zijn zaken.

“Hij imponeerde, door zijn verschijni­ng en door zijn politieke kracht”, zegt oud-secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes, naast Wilfried Martens zowat de enige Belg die Kohl rechtstree­ks mocht bellen. “Met hem geen protocolla­ir gedoe. Hij was rechtdoorz­ee, liet direct weten waar hij naartoe wilde.”

 ?? FOTO AFP
Foto AP ?? Zijn laatste jaren bracht Helmut Kohl door in een rolstoel, verzorgd door zijn tweede vrouw, Maike Richter. Kohl wordt toegejuich­t in Berlijn, tijdens de Duitse eenmaking in 1990.
FOTO AFP Foto AP Zijn laatste jaren bracht Helmut Kohl door in een rolstoel, verzorgd door zijn tweede vrouw, Maike Richter. Kohl wordt toegejuich­t in Berlijn, tijdens de Duitse eenmaking in 1990.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium