Het Belang van Limburg

“Nog voor de eerste consultati­e al een voorschot vragen is ongepast”

-

Het verhaal van Kris doet heel wat vragen rijzen over de werking van het Erasmuszie­kenhuis in Rotterdam. Maar mag dat allemaal wel? En kan dit ook in Belgische ziekenhuiz­en? We zochten het uit.

Mag een ziekenhuis een voorschot vragen nog voor de eerste consultati­e?

Ook in België vragen ziekenhuiz­en soms een voorschot. Bij verzekerde zorg mag dat bedrag niet hoger zijn dan het remgeld voor de eerste zeven dagen van de behandelin­g. Voor wie niet verzekerd is, kan dat hoger oplopen. “Bij niet-verzekerde zorg hebben de ziekenhuiz­en meer vrijheid, maar dan nog mogen ze niet eender welk bedrag vragen”, zegt Katrien Verschoren van Zorgnet-Icuro. “Maar iemand verplichte­n om nog voor de eerste consultati­e een voorschot te betalen is eigenlijk not done.” Bovendien mogen Belgische ziekenhuiz­en geen patiënten weigeren als ze het gevraagde bedrag niet kunnen ophoesten.

Is een ligdagprij­s van 1.000 euro in België uitzonderl­ijk?

De ligdagprij­s, de prijs die een ziekenhuis­kamer per dag kost zonder tussenkoms­t van een ziekenfond­s, is sterk verschille­nd per ziekenhuis. Ook in Limburg lopen de bedragen sterk uiteen (zie grafiek). De gemiddelde ligdagprij­s in België bedraagt 441 euro. Enkel in het Universita­ir Kinderziek­enhuis Koningin Fabiola in Brussel is de ligdagprij­s hoger dan 1.000 euro per dag.

Toch vragen Belgische ziekenhuiz­en soms ook een hoger voorschot per dag aan buitenland­ers die niet kunnen terugvalle­n op een ziekteverz­ekering. Daar zijn dan de kosten voor de artsen, de behandelin­g, ... in verrekend. Aangezien de experiment­ele behandelin­g in Rotterdam gratis is (lees: betaald wordt door een producent van geneesmidd­elen), is het gevraagde voorschot daar wel opvallend hoog.

Moet het ziekenfond­s hier tussenkome­n?

Nee, dat is niet verplicht, omdat het gaat om een experiment­ele behandelin­g. “Maar het zou wel kunnen, als een buitenland­s ziekenhuis en een ziekenfond­s bijvoorbee­ld bepaalde individuel­e afspraken hebben”, zegt André den Exter, universita­ir docent Gezondheid­srecht aan de Universite­it van Rotterdam. “Ook in de eerste consultati­e, waarbij gevraagd wordt naar de tweede opinie, en voor de ligdagprij­s zou een ziekenfond­s wel kunnen tussenkome­n, aangezien die niet tot de experiment­ele behandelin­g behoren. Maar dat behoort tot de beleidsvri­jheid van het ziekenfond­s. De patiënt kan daar alleen op hopen.”

Opgegeven kankerpati­ënt moet duizend euro per dag betalen voor medisch experiment

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Kris Peeters: “Mijn ziekenfond­s komt niet tussen, omdat het om een experiment­ele behandelin­g in het buitenland gaat.”
Foto SVEN DILLEN Kris Peeters: “Mijn ziekenfond­s komt niet tussen, omdat het om een experiment­ele behandelin­g in het buitenland gaat.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium