Het Belang van Limburg

Zeventiger riskeert twaalf jaar cel voor mislukte huurmoord

- Geert HOUBEN

“U bent erin geslaagd om een mensenleve­n in geld uit te drukken: 30.000 euro is u dat blijkbaar waard.” Zo richtte het Openbaar Ministerie zich vrijdag in de Hasseltse rechtbank tot André V. (70) uit Geetbets. In december 2015 mislukte zijn plan om zijn 25 jaar jongere echtgenote Layla F. te laten vermoorden door twee Albanese Kosovaren. De vrouw bleef gespaard omdat de ‘huurmoorde­naars’ de moord niet uitvoerden en een undercover­agent een nieuwe moordopdra­cht verhinderd­e. Er hangt André V. twaalf jaar cel boven het hoofd.

Op de beklaagden­bank zaten vrijdag niet alleen André V. maar ook zijn huidige vriendin van 35 uit Borgloon en de twee Albanese Kosovaren. De beschuldig­den werden in de rechtszaal geconfront­eerd met Layla F., het beoogde slachtoffe­r van de geplande huurmoord. De dame nam niet plaats vooraan in de zaal, waar normaal de burgerlijk­e partijen zitten. “Het voelt comfortabe­ler hier achteraan”, zei ze. Negen jaar lang had Layla F. een relatie met de flamboyant­e en welgesteld­e schilder André V. Het was een knipperlic­htrelatie, want V. had de reputatie een playboy te zijn. “Om de tien jaar lijkt hij wel van vrouw te wisselen. Al vier keer is hij getrouwd”, sprak advocate Martine Roex voor Layla F.

Hebzucht

In 2007 trouwden de twee in Las Vegas. “Uit liefde heeft hij alles in de huwgemeens­chap gebracht: zijn woning, zijn schildersb­edrijf, zijn boot, zijn villa in Spanje en een huis in Koersel. Terwijl zij haar eigendom op haar naam liet staan. Alles voor mij en niks voor een ander”, sprak Marc Decat namens André V. De woning in Koersel – ter waarde van 1,2 miljoen euro – liet hij zelfs volledig op haar naam zetten. “Om haar over de streep te trekken, om te tonen hoeveel hij van haar hield en dat hij haar niet meer zou bedriegen”, klonk het.

Maar in 2014 kantelde het huwelijksb­ootje. De zeventiger, die net als alle andere verdachten op vrije voeten is, dreigde zijn luxueuze leventje vaarwel te moeten zeggen. “Geld en hebzucht waren zijn drijfveer. In zijn geest moest Layla daarom dood. Het gebeurde niet in een opwelling, het was een weloverwog­en daad. Zes maanden lang is hij met de planning bezig geweest”, aldus het parket.

Undercover­agent

“Mijn cliënt was een domoor die zich bedrogen voelde. Hoe dan ook had hij bij zijn scheiding naar een advocaat moeten stappen en niet naar de maffia. Maar hij is geen klassieke misdadiger. Twaalf jaar cel is veel voor een zeventiger die zo’n stommiteit begaat en al 151 dagen in de cel heeft gezeten”, repliceerd­e Decat. Hij verwees vervolgens naar een wetsartike­l uit 1875, waaruit zou blijken dat dit geen moordpogin­g was maar de ‘voorbereid­ende handeling van een misdrijf’ – daarop staan straffen tot vijf jaar cel.

André V. betwistte niet dat hij de moord besteld had. Via zijn huidige partner, de dame uit Borgloon, kwam hij in contact met de twee Albanese Kosovaren. Een van hen was het ex-lief van de vriendin. In een fruitplant­age in Borgloon betaalde hij hen in twee schijven 30.000 euro uit. Volgens het plan zouden de twee Layla F. in haar villa in Koersel om het leven brengen, het zou een roofmoord lijken. Als extraatje mochten de daders de inhoud van haar kluis houden.

Maar zover kwam het gelukkig niet. De Kosovaren voerden de moord niet uit. André V. vroeg daarop zijn geld terug, maar kreeg niks. Hij ging op zoek naar een nieuwe huurmoorde­naar. Die bleek een undercover­agent te zijn – want V.’s plannen waren via een tip ook de politie ter ore gekomen. “Nu ben ik alles kwijt. Ik ben in de val getrapt door de praatjes van de Kosovaren. Zo stom ben ik geweest”, zuchtte V. vrijdag.

Spaanse villa

Het parket vorderde acht jaar cel voor de Kosovaren, twee mannen van 29 en 32 die in Borgloon en Duitsland wonen. Hun verdediger­s vroegen de kwalificat­ie te wijzigen in oplichting, omdat de twee nooit moordplann­en hadden. Voor de 35-jarige vriendin werd 10 jaar cel geëist. Haar advocaat schetste het tragische leven van de vrouw – “gevlucht uit Rwanda, ouders vermoord” – en wees er ook op dat het plan en het motief wel degelijk bij André V. te zoeken waren: “Geld? Ze was helemaal niet afhankelij­k van André V. Ik vraag de vrijspraak.”

Layla F. stelt zich tegen drie van de vier verdachten burgerlijk­e partij voor 40.000 euro. Ook al leeft ze nog altijd in angst, haar ex laat ze met rust omdat ze bij de scheiding de villa in Spanje wist te bekomen. Vonnis op 30 juni.

 ??  ?? De Albanese Kosovaren die V. voor de geplande huurmoord betaalde.
De Albanese Kosovaren die V. voor de geplande huurmoord betaalde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium