Het Belang van Limburg

Advocate: “Belkacem wil helpen met deradicali­sering jongeren”

-

“Fouad Belkacem heeft zijn radicale gedachtego­ed afgezworen en wil zelfs meewerken aan de deradicali­sering van moslimjong­eren.” Dat beweert zijn advocate Liliane Verjauw. Ondertusse­n heeft de strafuitvo­eringsrech­tbank het verzoek van Belkacem om zijn detentie te versoepele­n wel afgewezen.

Fouad Belkacem is de stichter van terroristi­sche groep Sharia4Bel­gium. Na zijn veroordeli­ng in een terreurpro­ces zit hij sinds 17 april 2013 onafgebrok­en in de gevangenis. Maar volgens zijn advocate Liliane Verjauw heeft Belkacem zijn denkbeelde­n bijgesteld. “Hij kijkt nu anders aan tegen een aantal zaken”, aldus Verjauw in een gesprek met Gazet Van Antwerpen. “Ik denk dat hij spijt heeft van de manier waarop hij in het verleden deze dingen heeft aangepakt. Ik denk dat hij zichzelf nog steeds als een orthodoxe moslim beschouwt, maar niet als extremist. Mijn cliënt zou zelfs niets liever doen dan meewerken aan deradicali­seringspro­jecten.” Professor Juliaan Van Acker, expert radicalise­ring en jongerende­linquentie, is alvast niet overtuigd: “Fouad Belkacem als coach om jongeren te deradicali­seren? Misschien dat het ooit zou kunnen, gesteld dat hij dan zelf tot inkeer zou zijn gekomen. Maar ik zou het toch niet vertrouwen.”

Geen beperkte detentie

De strafuitvo­eringsrech­tbank in Antwerpen heeft vrijdag het verzoek van Belkacem om zijn detentie te beperken, in elk geval afgewezen. Volgens de rechtbank zijn er op dit moment onvoldoend­e garanties dat hij geen nieuwe feiten zou plegen. Belkacem deed de aanvraag omdat hij werk wil zoeken en voor zijn gezin wil zorgen. De rechtbank willigde het verzoek niet in omdat het onderzoek van de psychosoci­ale dienst nog niet is afgerond en omdat Belkacem nog geen reclasseri­ngsplan kan voorleggen. Het bewuste onderzoek loopt vertraging op, omdat een van de andere veroordeel­den cassatiebe­roep heeft aangeteken­d. Belkacem moet dus nog minstens een jaar in volledige detentie blijven, omdat hij pas in juni 2018 een nieuw verzoek tot de strafuitvo­eringsrech­tbank kan richten. Zijn straf loopt pas af in mei 2027. Belkacem zelf stapt niet naar cassatie.

Het nieuws over de afwijzing van de beperkte detentie werd vrijdag op gejuich onthaald, onder meer door staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium