Het Belang van Limburg

Vier op de tien tandartsen rekenen aan wat ze zelf willen

Factuur voor patiënten blijft maar stijgen

- Jonas MAYEUR

Vier op de tien Belgische tandartsen respectere­n de tarieven niet die zijn afgesproke­n met ziekenfond­sen en overheid. Ze vinden die te laag en vragen wat ze zelf willen. In Vlaanderen gaat het zelfs om bijna de helft. “Een pijnlijke evolutie”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. “Je gebit gezond houden, wordt steeds duurder.”

Om de twee jaar sluiten tandartsen en ziekenfond­sen een akkoord over de tarieven voor het vullen van gaatjes of plaatsen van prothesen. De vaste tarieven maken dat patiënten - nog voor ze in de tandartsst­oel liggen - weten waar ze aan toe zijn. Te hoge facturen zorgen er bovendien voor dat mensen een bezoek aan de tandarts uitstellen, en dus hun gebit verwaarloz­en.

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) deed daarom eerder dit jaar “substantië­le inspanning­en” om alsnog een akkoord uit de brand te slepen voor 2017 en 2018. Maar dat lukte pas in april. In de eerste maanden van dit jaar konden tandartsen dus sowieso vragen wat ze zelf wilden. Ook nu er wel vaste tarieven zijn, blijft een aanzienlij­k deel dat doen. Akkoord na akkoord treden minder individuel­e tandartsen toe (zie grafiek). “Ik begrijp collega’s die supplement­en aanrekenen”, zegt Yann Van Hoecke van beroepsver­eniging VBT. “Terwijl ons materiaal steeds duurder wordt, stijgen onze erelonen amper of niet.” “Belgische tandartsen vragen hier en daar extra omdat ze anders geen kwaliteit meer kunnen leveren”, zegt Stefaan Hanson van federatie VVT. Al nuanceert hij de cijfers wel. “Van de algemene tandartsen (zonder de orthodonti­sten en parodontol­ogen, nvdr.) respecteer­t 65 procent de tarieven.” Niet-geconventi­oneerde dokters mogen bovenop de afgesproke­n tarieven supplement­en vragen. Die betaalt de patiënt uit eigen zak. De Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen berekenden onlangs dat leden met een extra verzekerin­g jaarlijks gemiddeld dertig euro aan supplement­en betaalden voor preventiev­e verzorging (zoals verwijdere­n van tandplak), 137 euro voor bewarende verzorging (zoals gaatjes vullen) en 318 euro voor prothesen.

Let op affiches

“De overheid moet dringend meer investeren in tandzorg”, reageert CM-voorzitter Luc Van Gorp ongerust. “In sommige regio’s is het intussen moeilijk om nog geconventi­oneerde tandartsen te vinden. Je gebit gezond houden is cruciaal, maar wordt in ons land steeds duurder.” In principe moet elke tandarts duidelijk afficheren of hij wel of niet geconventi­oneerd is. De ziekenfond­sen raden aan om als dat niet het geval is je tandarts hierover aan te spreken. “Alleen zo vermijd je onverwacht hoge facturen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium