Het Belang van Limburg

Kopie van strafdossi­er in rechtbanke­n wordt gratis

Raf Terwingen: “Burger spaart snel tot 300 euro uit”

- Yves LAMBRIX

In afwachting van het elektronis­che strafdossi­er zullen verdachten binnenkort gratis digitale kopieën (foto’s met smartphone of tablet) mogen maken van hun strafdossi­er. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) geantwoord op een vraag van partijgeno­ot Raf Terwingen. “Dit is een goede zaak voor heel veel mensen”, reageert het CD&V-Kamerlid. “De kosten van kopieën van een volledig strafdossi­er lopen vandaag al snel op tot 300 euro. Binnenkort kunnen de advocaten zelf de relevante stukken uit een dossier gratis kopiëren.” Vandaag hanteren de griffies van de verschille­nde correction­ele rechtbanke­n, de raadkamers, hoven van beroep en kamers van inbeschuld­igingstell­ing in ons land verschille­nde regels voor het inkijken van een strafdossi­er en het nemen van kopieën en nota’s hieruit. “Op sommige griffies mogen strafdossi­ers vandaag enkel worden ingekeken om er nota van te nemen. Op andere griffies mag men met behulp van smartphone­s of tablets bepaalde stukken van het dossier inscannen, en op nog andere griffies mag een dossier dan weer integraal worden ingescand”, zegt Terwingen. “Kortom, er gelden geen uniforme regels en dat kan anno 2017 eigenlijk niet meer.”

Expeditier­echten

Op heel wat griffies worden voor die kopieën vandaag zogenaamde ‘expeditier­echten’ aangereken­d. “Dat expeditier­echt wordt berekend per bladzijde van het gekopieerd­e geschreven document. Het gaat dan over een geschrift van een rechter of van een griffier, een verzoek van een partij of document dat werd toegezonde­n aan de griffie, om een gerechteli­jke beslissing, een onderzoeks­document, een eedafleggi­ng, een testament dat bij de griffie werd neergelegd, enzvoort”, legt Terwingen uit. Het expeditier­echt loopt op van van 0,85 euro per bladzijde (verlaagd tarief) tot 1,75 euro per bladzijde bij vredegerec­hten en politierec­htbanken, 3 euro per bladzijde bij de hoven van beroep en zelfs 5,55 euro per bladzijde bij het Hof van Cassatie. De totaalkost mag per dossier niet hoger liggen dan 1.450 euro.

E-dossier

“Het College van Hoven en Rechtbanke­n heeft mij bevestigd dat ze zullen wijzen op de uniforme werkwijze. Dat betekent dat men digitaal kopieën mag nemen” zegt justitiemi­nister Koen Geens (CD&V). “Ondertusse­n nemen wij stappen om het elektronis­ch strafdossi­er te realiseren, met name dat de dossiers online geconsulte­erd kunnen worden. Er loopt nu al een proefproje­ct waarbij aangehoude­n personen vanuit de gevangenis online hun strafdossi­er kunnen raadplegen.” Terwingen vindt dit een goede zaak. “Ook voor de mensen, want de kosten van kopieën van een volledig strafdossi­er kunnen al snel oplopen tot 300 euro. Voortaan kunnen de advocaten zelf de relevante stukken gratis kopiëren.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium