Het Belang van Limburg

“Momentum voor meer transparan­tie gemist”

- Yves LAMBRIX

“Met de omvorming naar een coöperatie­ve zet het Limburgs klimaatbed­rijf Nuhma een stap in de goede richting”, zegt Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen). “Toch heeft Nuhma het momentum naar meer transparan­tie gemist. Bestuurder­s kunnen nog altijd via management­vennootsch­appen factureren of in het buitenland wonen. Voorts staan niet de klimaat- maar de financieel­economisch­e doelen voorop.” Zoals u in onze vrijdagkra­nt kon lezen, is Nuhma officieel omgevormd tot de burgercoöp­eratieve Nuhma cvba. Concreet gevolg is dat burgers aandelen kunnen kopen en zo een afgevaardi­gde in de raad van bestuur krijgen. “We hebben niets tegen Nuhma, maar willen van Nuhma een nog beter klimaatbed­rijf maken dat gedragen wordt door alle Limburgers”, zegt Danen. Zijn kritiek:

1Managemen­tvennootsc­happen: artikel 19 van de nieuwe statuten laat nog altijd de mogelijkhe­id open om management­vennootsch­appen toe te laten als bestuurder. “Het valt ons op dat er ook effectief twee management­vennootsch­appen zijn voorgedrag­en voor de raad van bestuur. De enige reden waarom een bestuurder niet als natuurlijk persoon maar via een rechtspers­oon zou toetreden tot de raad van bestuur is fiscaal : vergoeding­en zijn in dat geval onderworpe­n aan de vennootsch­apsbelasti­ng in plaats van de hogere personenbe­lasting. In het licht van de heisa die er geweest is rond vergoeding­en bij intercommu­nales is dit niet meer te verantwoor­den, noch deontologi­sch, noch ethisch”, zegt Danen.

2Domicilie in buitenland: de nieuwe statuten laten toe dat zowel CEO Ludo Kelchterma­ns als de acht bestuurder­s zich in het buitenland domiciliër­en. “Is het niet meer dan logisch dat de bestuurder­s die honderden miljoenen euro’s namens de Limburgse gemeenten beheren ook effectief in Limburg wonen om op een goede manier de inwoners te kunnen vertegenwo­ordigen?”, aldus Danen.

3Doelstell­ing: de klimaatdoe­len staan niet als doelstelli­ng voorop, wel financieel-eco- nomische doelstelli­ngen. Danen: “Nuhma investeert in Limburg en de rest van België. Maar met windmolens op paradijsel­ijke locaties zoals Curaçao hebben we het moeilijk. Die dragen immers niet bij tot het behalen van de klimaatdoe­len van en in Limburg.”

4Onafhanke­lijkheid: Groen wil weg van de gepolitise­erde raad van bestuur (telkens twee bestuurder­s namens CD&V, N-VA, Open Vld en sp.a) en meer onafhankel­ijke bestuurder­s in die raad laten zetelen.

 ?? Foto BELGA ?? Johan Danen (Groen).
Foto BELGA Johan Danen (Groen).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium