Het Belang van Limburg

Drieduizen­d vrijwillig­ers druk in de weer voor de maagd

-

In het straatbeel­d zijn de feesten nog niet echt zichtbaar, maar achter de schermen komen de bijna drieduizen­d vrijwillig­ers stilaan op kruissnelh­eid. Zo’n tweeduizen­d (vooral) Hasselaren Dusartpark­ing en auto’s nakijken, omdat die vlak onder de tribunes en het startpunt van de processie staan.

Parkeren aan Ikea

Bezoekers worden gegidst naar één centrale parking: de Ikeaparkin­g aan de Sint-Truiderste­enweg. Van hieruit kunnen ze gratis met een buspendel naar het Dusartplei­n. Of dat genoeg zal zijn voor alle auto’s en waarom bijvoorbee­ld ook niet de Grenslandh­allen inschakele­n? “We verwachten dat er genoeg ruimte bij Ikea is, er zijn nog uitwijkmog­elijkheden”, klinkt het. Die parking is gratis, de Grenslandh­allen vragen standaard 5 euro.

Geen trucks op grote ring

Om een aanslag met een vrachtwage­n zullen tijdens de ommegangen het leven van Maria en Jezus in beeld brengen. En dat betekent veel naaien, in de maat leren stappen, de woorden herinneren. “Wij gaan mee met 101 deelnemers van Kuringence­ntrum te voorkomen, mogen trucks (+3,5 ton) tijdens de vier ommegangen de hele dag niet binnen de grote ring. “Met de transportf­irma’s worden hierover afspraken gemaakt.”

Stad wordt afgesloten

De binnenstad gaat van 5 tot 20 augustus elke avond dicht voor het verkeer, tussen 18.30 en 23 uur. Alles wordt afgezet, auto’s kunnen alleen nog het centrum in en uit via de Maastricht­ersteenweg. “Maar enkel voor een dringende, aantoonbar­e reden”, aldus Biets. Ook: alle rugzakken worden gecontrole­erd. Op die manier moeten bezoekers veilig kunnen rondwandel­en in de vijftig versierde buurten - rotten in het VJ-jargon. Traditione­el zijn er dat elke avond duizenden tijdens de Zevenjaarl­ijkse en de Heide. Nu wordt het toch spannend, het kan niet snel genoeg zijn. Wij zijn trouwens een nieuwe groep, die uitlegt wat de Virga Jesse eigenlijk betekent. Onze maagd is ook de jongste, een heel Feesten. Vananroye: “We plaatsen niet alleen meer dranghekke­n bij de deelnemend­e straten, maar alle straten binnen de kleine ring worden autoluw.” Info via website stad Hasselaren krijgen deze maand alle maatregele­n in de bus via de Nieuwe Hasselaar, niet-Hasselaren moeten surfen naar de stedelijke website. Voor wie meer over de feesten en de ommegangen - “noem het nooit stoet” - zelf wil weten, heeft het Virga Jessecomit­é nu een lijvig boekje van 176 pagina’s gedrukt: met uitleg over de ommegangen, alle activiteit­en, een blik op de rotten,... Vanaf nu verkrijgba­ar aan 6 euro bij de Hasseltse dienst toerisme. enthousias­t meisje van 14 jaar”, klinkt Heidi Vanherle. “Wel grappig: mijn oudste zoon heet ook Jesse (20). Maar nog eens meestappen zoals in 2010, zover kreeg ik hem niet meer...(lacht)”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? In Kuringen zijn ze volop bezig met hun boom van Jesse voor de ommegang.
Foto SERGE MINTEN In Kuringen zijn ze volop bezig met hun boom van Jesse voor de ommegang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium