Het Belang van Limburg

“Affiche hangt hier al tien jaar en plots moet ze weg”

- Koen SNOEKX

Gereedscha­pswinkel Jos Beckx in Ham maakt al tien jaar reclame voor zijn zaak met het beeld van een jongedame gehuld in rode bikini en een boormachin­e in de hand. Maar die affiche moet nu plots weg. “Twee weken geleden kreeg ik een mail van de JEP - daar had ik nog nooit van gehoord - met de boodschap dat één vrouw klacht heeft ingediend omdat ze zich stoort aan de affiche”, zegt zaakvoerde­r Filip Beckx. De vrouw krijgt nu gelijk en de affiche moet ten laatste maandag verwijderd worden. “Ik begrijp niet wat het probleem is”, zucht Filip. “Het model op de affiche is trouwens mijn eigen nicht die net heel fier is op de foto.” Twee weken geleden kreeg gereedscha­pswinkel Jos Beckx in Ham een mail toegestuur­d van de JEP, de Jury voor Ethische Praktijken in Reclame. “Toen ik die mail opende, viel ik bijna van mijn stoel”, zegt zaakvoerde­r Filip Beckx. “Er stond te lezen dat er een klacht was binnengeko­men over de affiche die al tien jaar tegen de gevel van onze zaak hangt.” De affiche toont een vrouw in rode bikini met een gele veiligheid­shelm op haar hoofd en een boormachin­e in de hand. Volgens het verslag van de JEP stoorde een vrouw, die onlangs geparkeerd stond voor de winkel van Beckx, zich aan het beeld. “Ik voel me echt niet prettig naast zo’n affiche en ik snap de link niet tussen het vrouwelijk lichaam en gereedscha­ppen”, klinkt de klacht van de vrouw.

Nichtje

De JEP geeft de vrouw nu gelijk. Volgens het verslag van de JEP wordt de vrouw in de reclame van Beckx “tot een object herleid” en is er “geen enkel verband tussen de afbeelding van de vrouw en profession­ele gereedscha­ppen”. “Ik kan u verzekeren dat wij allerminst vrouwonvri­endelijk zijn”,

Zaakvoerde­r Filip BECKX pareert Beckx. “Steeds meer vrouwen zijn actief in de bouw en daarom verkopen wij in onze winkels zelfs werkkledij speciaal op maat van de vrouw. De vrouw op de affiche is overigens mijn nicht Bea. Die fotoshoot heeft ze zeker niet onder dwang gedaan hoor. Bea is zelfs heel fier op de foto.” “Mij stoort het absoluut niet dat ik in bikini op die foto sta”, laat nichtje Bea Vanuytsel weten. De firma Beckx moet zijn publicitei­t nu wijzigen of stopzetten. “Dat betekent voor ons een serieuze financiële aderlating”, zegt Filip Beckx. “We gebruiken dit beeld niet alleen op de affiche van onze winkel, maar ook op brochures, onderlegge­rs en op de website. De foto staat zelfs afgedrukt op onze vrachtwage­n.”

Hoger beroep

Filip Beckx weet niet goed wat hij met de klacht aan moet. “Ik heb nog tot maandag tijd om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing”, zegt Beckx. “Ga ik in beroep, dan moet ik eerst 500 euro op de rekening van de JEP storten. Maar wellicht ben ik dat geld dan ook nog eens kwijt.”

Bij de JEP klinkt het dat ze elke klacht over reclame - één klacht is overigens voldoende voor een onderzoek - “in eer en geweten naar fatsoennor­men analyseren”. “In dit geval is er geoordeeld dat een dame in bikini niets gemeen heeft met gereedscha­p”, zegt Piet Moons, woordvoerd­er van JEP. “Mocht deze dame bijvoorbee­ld reclame maken voor zonnecrème of douchegel, dan zou het wel kunnen.” De JEP kreeg in 2016 in totaal 186 klachten over reclameboo­dschappen. In 131 gevallen kwam het tot een onderzoek. “In 47 dossiers hebben we beslist dat de reclame moest aangepast of stopgezet worden. In de meeste gevallen gaan de klachten over misleidend­e boodschapp­en in reclame”, zegt Moons.

Omdat één vrouw zich stoort aan de affiche moet ik ze nu verwijdere­n

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Filip Beckx bij de “vrouwonvri­endelijke” affiche voor zijn zaak. “Het model op de affiche is mijn nicht die net heel fier is op de foto.”
Foto RAYMOND LEMMENS Filip Beckx bij de “vrouwonvri­endelijke” affiche voor zijn zaak. “Het model op de affiche is mijn nicht die net heel fier is op de foto.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium