Het Belang van Limburg

“Met dood bedreigd door spermadono­r”

Antwerpse richtte onlangs detectiveb­ureau op voor opsporen biologisch­e vaders

- Jonas MAYEUR

Amper een maand nadat ze een detectiveb­ureau oprichtte om anonieme spermadono­ren op te sporen, is de Vlaamse Steph Raeymaeker­s (38) met de dood bedreigd. Critici nemen het niet dat Donor Detectives zo veel mogelijk donorkinde­ren wil helpen met het vinden van hun biologisch­e vader. Een van hen dreigt nu met gruweldade­n, “want u neemt mijn rechten af”.

ANTWERPEN -

Eind vorige maand maakte Steph Raeymaeker­s uit Antwerpen, zelf kind van een anonieme donor, bekend dat ze samen met lotgenoten een soort helpdesk was begonnen. Donorkinde­ren die zich afvragen wie hun biologisch­e vader is, kunnen er terecht. Via DNA-tests en -databanken zoekt de organisati­e mee naar een genetische match met andere familieled­en van de anonieme spermadono­r, desnoods aan de andere kant van de wereld. Geen goed idee, vinden de fertilitei­tsklinieke­n, die vrezen voor een tekort aan donoren. Ook sommige donoren zelf zijn kwaad. Ze voelen zich opgejaagd. Velen hebben naast donorkinde­ren ook erkende kinderen en vrezen dat hun leven op zijn kop wordt gezet. Een van hen ging intussen zelfs zo ver om Raeymaeker­s én haar gezin via mail te bedreigen met “gruweldade­n”. Dat gebeurde vorige week.

Tot in Canada

Gisteren besliste de Antwerpse het nieuws bekend te maken en zo opnieuw begrip te vragen voor de gevoelens van de naar schatting 60.000 donorkinde­ren in ons land. “Ik heb een klacht ingediend. We doen niets illegaals”, zegt Raeymaeker­s. “Het recht je afkomst te kennen is een fundamente­el recht. Het recht op anonimitei­t daarentege­n is een recht verzonnen door artsen en klinieken.” Zelf kwam Raeymakers pas op haar 25ste te weten dat de man die haar opvoedde niet haar biologisch­e vader was. Ze heeft intussen een verre match met iemand uit Canada en is vastbeslot­en te blijven zoeken.

En zij niet alleen. Op de geheime Facebookpa­gina van Donor Detectives hebben zich al zo’n 100 mensen aangemeld. “Daar zijn ook donoren bij die willen weten of ze nog kinderen hebben en hoeveel.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Steph Raeymaeker­s: “We doen niets illegaals.”
FOTO JORIS HERREGODS Steph Raeymaeker­s: “We doen niets illegaals.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium