Het Belang van Limburg

Handelaars naar de klas

Koop lokaal: provincie organiseer­t masterklas­sen voor handelaars

- Dominiek CLAES

De artikelenr­eeks ‘Koop Lokaal’ afgelopen week in onze krant heeft veel reacties losgeweekt. Niet in het minst bij de handelaars en horecaonde­rnemers zelf. Ook de provincie is ondertusse­n uit haar schulp gekropen. “De provincie organiseer­t masterklas­sen voor de Limburgse winkeliers en horecamens­en, met tal van concrete om zich te wapenen in deze snel veranderen­de wereld”, zegt gedeputeer­de voor Economie Erik Gerits.

tips & tricks

Retail en horeca zijn voor Limburg belangrijk­e sectoren. Limburg telt in totaal 17.522 handelspan­den, goed voor ruim 28.000 arbeidspla­atsen. “Die handelaars moeten dagelijks hard werken om te overleven”, zegt Gerits. “Lokale handelaars zijn ook van levensbela­ng voor de leefbaarhe­id en de dynamiek in steden en gemeenten. Ongeveer één op de tien panden staat leeg. Er zijn nu al 27 Limburgse deelgemeen­ten waar er geen aanbod is van dagelijkse goederen als voeding, drank of wasproduct­en. Handel en horeca zijn nochtans van groot belang voor de kernen van steden en gemeenten, die op hun beurt een groot belang hebben bij een levendig aanbod”, aldus Gerits.

Dat de sector in volle transitie zit, is ook de gedeputeer­de niet ontgaan. “De trends evolueren snel, het online winkelen is in volle opmars en de eisen van de consumente­n worden alsmaar hoger. Eerder was er al het grote retailcong­res, met meer dan vierhonder­d aanwezigen. Daarnaast organiseer­t de provincie samen met lokale overheden masterklas­sen voor lokale handelaars en horecaonde­rnemers. Daar worden concrete instrument­en aange- reikt waarmee ze het verschil kunnen maken en mee kunnen inspelen op de laatste evoluties.”

Praktijk

Die masterklas­sen bestaan uit vijf interactie­ve workshops van telkens twee uur, verspreid over de vijf Limburgse regio’s. In Diepenbeek en Overpelt zijn ze al achter de rug. Dilsen-Stokkem begint maandag. Vanaf september volgen nog masterklas­sen in Heusden-Zolder en Borgloon. “Samen met andere maatregele­n willen we de lokale handel en horeca weerbaarde­r maken”, aldus Gerits.

De provincie heeft grote namen weten aantrekken om de handelaars te steunen.

is marketings­pecialist Gino Van Ossel gestrikt om de handelaars via een handige checklist te wapenen tegen de oprukkende e-commerce.

sociale media Elien Vanhaesebr­oeck van Talking Heads reikt handvaten aan om zelf een strategie voor media als Facebook en Twitter te ontwikkele­n.

Katelijn Quartier van de UHasselt helpt de handelaren dan weer om in hun winkel beleving te creëren via inspireren­de voorbeelde­n.

Kasprowski (Inventis) en Jan Raedscheld­ers (Balbloom) helpen de handelaren om meer klantgeric­ht te gaan werken.

Cis Scherperee­l van Mex United maakt wegwijs in de mogelijkhe­den van websites en webshops.

info: retail.limburg.be/retailmast­erclassesp­rogramma

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Gedeputeer­de voor Economie Erik Gerits en zaakvoerst­er Ilse Lemmens van Lingerie Curtres.
FOTO SERGE MINTEN Gedeputeer­de voor Economie Erik Gerits en zaakvoerst­er Ilse Lemmens van Lingerie Curtres.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium