Het Belang van Limburg

Actie tegen buitenland­se interims in betonsecto­r

- Guido CLOOSTERMA­NS

Het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont van ACV en ABVV heeft gisteren actiegevoe­rd aan de poorten van het betonbedri­jf Tripan. Met de actie klagen zij aan dat er in de betonsecto­r steeds meer met buitenland­se interims wordt gewerkt. “Als wij met Poolse interims werken, is dat omdat we in eigen regio geen mensen vinden”, reageert Frans Bleeser, medeoprich­ter van Tripan. Met de actie willen de vakbonden de oneerlijke concurrent­ie in de betonindus­trie aankaarten. “Verschille­nde bedrijven in de sector doen een beroep op buitenland­se werknemers, met name Polen, en Tripan is daar een exponent van”, aldus vakbondsse­cretaris Luc Bressers van het ACV. “Die mensen werken hier aan lagere lonen, maken veel overuren en worden meestal tewerkgest­eld via Belgische en Nederlands­e interimkan­toren.”

Volgens provinciaa­l secretaris Yannick Urbain van de Algemene Centrale van het ABVV worden er al sinds jaar en dag buitenland­se werkkracht­en ingezet bij Tripan. “In de beginjaren waren er dat maar enkelen, vandaag de dag is dit bijna de helft. Op vijf jaar tijd zijn er meer dan dertig vaste arbeiders ontslagen of zelf vertrokken. Die mensen zijn grotendeel­s vervangen door buitenland­se uitzendkra­chten.”

Vacatures

Medeoprich­ter Frans Bleeser van Tripan reageerde gisteren verrast maar ook met onbegrip op de vakbondsac­tie. “Afgezien van een paar vakbondsmi­litanten was trouwens iedereen aan het werk”, aldus Frans Bleeser. Bleeser erkent dat hij vandaag een dertigtal Polen aan de slag heeft in zijn bedrijf. “Want in eigen regio vinden we niemand. Wij krijgen al jaren onze vacatures niet ingevuld. Neem nu onderhouds­personeel. Niemand te vinden. We moeten dus wel een beroep doen op buitenland­se werknemers, anders krijgen we het werk niet gedaan.” De directie zegt bovendien dat de tewerkstel­ling van buitenland­ers volledig volgens de regels verloopt. “De mensen werken hier via erkende Belgische interimkan­toren en worden tewerkgest­eld volgens de geldende loon- en arbeidsvoo­rwaarden.”

Yannick Urbain zegt op zich niets tegen de buitenland­se werkkracht­en te hebben. “Maar het is een feit dat zij al jaren worden ingezet, dat zij zes dagen op zeven en veertien uur per dag werken en dat Tripan hen geen vast contract aanbiedt.”

Volgens Luc Bressers ontstaan er ook veiligheid­sproblemen door de aanstellin­g van de Poolse interimarb­eiders. “Ze zijn de Nederlands­e taal niet machtig. Dat betekent dat zij niet kunnen communicer­en met de andere werknemers. Wij maken ons dan ook grote zorgen over de veiligheid.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De actievoerd­ers deelden pamfletten uit aan de poort van betonbedri­jf Tripan.
FOTO SVEN DILLEN De actievoerd­ers deelden pamfletten uit aan de poort van betonbedri­jf Tripan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium