Het Belang van Limburg

Helin Internatio­nal

-

Belgische bedrijven belastinge­n ontduiken via een zogenaamde kasgeldven­nootschap. Hij sluist zo naar schatting 75 miljoen euro weg. Een centrale figuur bij die operatie is Bernard Ouazan, een Algerijnse groentehan­delaar. Het gerecht noemt hem later een stroman. Maar dat ontkent De Croÿ in een interview met De Tijd in 2011: “Ouazan was geen kruidenier­tje. De speurders hebben er bewust een karikatuur van gemaakt. Hij was een voormalige bankdirect­eur. Allesbehal­ve een stroman dus.”

In 2001 nodigt het Antwerpse gerecht de prins uit voor een gesprek, maar die vlucht naar Zwitserlan­d. Zes jaar later wordt hij opgepakt op Frans grondgebie­d in Genève. De Croÿ belandt twee maanden in de gevangenis, maar komt vrij na een borgsom van 1,25 miljoen euro te hebben betaald.

De Croÿ heeft altijd ontkend dat hij aan fraude deed, en benadrukte meermaals dat zijn kasgeldven­nootschap legaal was. “Ik ben misschien een prins, maar geen fraudeur”, zei hij tegen De Tijd.

Proces

In juni 2008 verschijnt De Croÿ, samen met 43 andere beklaagden, voor de correction­ele rechtbank in Antwerpen. Al snel verhuist de zaak naar Brussel omdat veel beklaagden Franstalig zijn.

Daar veroordeel­t de voorzitter van de correction­ele rechtbank, Annick Baudri, de prins en vier andere beschuldig­den tot drie jaar cel met uitstel. “De prins heeft misbruik gemaakt van zijn invloed. Zijn titel heeft hem ongetwijfe­ld krediet verschaft wat hem toeliet een aantal protagonis­ten in dit dossier op hun goede trouw te bedriegen”, klinkt het.

Maar Henri de Croÿ laat het daar niet bij. Hij trekt naar het Brusselse Hof van Beroep, die het vonnis in 2013 verbreekt wegens een proceduref­out. Zijn handlanger Bernard Ouazan was immers ondervraag­d onder ede. Dat is verboden volgens de wet, omdat verdachten dan het recht hebben te liegen. Het hele onderzoek en de veroordeli­ng worden nietig verklaard. Het Hof van Cassatie verbreekt die beslissing, waardoor het proces moet worden overgedaan voor het Hof van Beroep in Luik. Maar ook daar gaat ‘De Zwarte Prins’ in 2015 vrijuit. Dit keer ten gronde: de Croÿ pleegde volgens het Hof geen inbreuk op de wet. Na een juridische strijd van 17 jaar grijpt de Belgische Staat naast de schadeverg­oeding van 75 miljoen euro Nu, net geen twee jaar later, is ‘De Zwarte Prins’ klaar voor zijn volgende juridische veldslag. Volgens diverse bronnen zou De Croÿ een van de kopstukken van Helin Internatio­nal zijn, dat Koroatev ervan beticht 17,7 miljoen euro bijgehoude­n te hebben. Groentehan­delaar Bernard Ouazan is de oud-directeur van Helin. Koroatev heeft intussen om een financieel specialist gevraagd. Het hoger beroep wordt binnenkort voortgezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium