Het Belang van Limburg

“Ik wil nog wel eens zien of de Brexit er gaat komen”

“Trump heeft gelijk als hij zegt dat we te lang op de Amerikanen hebben gerekend voor onze veiligheid”, zegt Europarlem­entslid Hilde Vautmans (Open Vld). “We moeten dit moment aangrijpen om nu eindelijk de stap te zetten naar een eigen Europees leger en e

-

Hilde Vautmans is net terug uit Straatsbur­g wanneer we haar thuis, dat is Gelinden bij Sint-Truiden, spreken. Sinds begin 2015 zetelt ze in het Europees parlement, waar ze begin dit jaar werd onderschei­den met de MEPaward, de prijs voor de meest verdienste­lijke Europarlem­entsleden. “Ik ontferm mij over het lot van de 10.000 vermiste vluchtelin­genkindere­n in Europa. Gekidnapt door mensenhand­elaars, om hen te doden voor hun organen of in te zetten in de prostituti­e. Want dat is wat er met die kinderen gebeurt volgens Europol.”

Zo vurig als ze zich het lot van de vermiste kinderen aantrekt, zo fel verdedigt Vautmans ook een verregaand­ere Europese integratie, samen met haar politieke vader Guy Verhofstad­t. Over die Europese toekomst gaat dit gesprek.

Laat ons beginnen met de Brexit.

“Ik wil nog wel eens zien of die Brexit er effectief gaat komen. Wij hebben gezegd dat de uitstap van de Britten afgerond moet zijn tegen de verkiezing­en van 2019. Twee jaar is lang in de politiek. Als je ziet hoe veel er onderhande­ld moet worden, zullen ze toch een vitesse hoger moeten schakelen.”

Wat als de Britten terug willen komen? Zult u hen met open armen ontvangen?

“Er is geen precedent. Maar als ze van gedacht zouden veranderen, moeten ze wel resoluut de kaart van Europa trekken. Die Brexit heeft het imago van Europa geschaad. Andere landen en continente­n kijken met bewonderin­g naar Europa. Onze Europese waarden, de goed draaiende economie. Die begrijpen niet dat je daaruit zou willen stappen.”

De kritiek op Europa is vooral dat het ondemocrat­isch is.

“We moeten Europa hervormen en democratis­cher maken, zodat we korter op de bal kunnen spelen. We hebben nood aan een kleinere commissie, die kan werken als een echte regering. Met echte macht en echte bevoegdhed­en. We hebben nu 28 commissari­ssen, ik daag iedereen uit om die op te sommen. Ook ik kan dat niet. Wat we nodig hebben zijn minder commissari­ssen, maar wel een echte Europese minister van Financiën en een echte minister van Buitenland­s Beleid. Geen hoge vertegenwo­ordiger zoals Federica Mogherini. Want als we de afgelopen jaren moesten spreken met Poetin, dan waren het toch Merkel en Hollande die gingen.”

U bent dus ook voor rechtstree­kse Europese verkiezing­en?

“Ja, voor mij kan dat. Met transnatio­nale lijsten. Er liggen pistes in die richting op tafel als de Britten het parlement verlaten. Gaan we die zetels gewoon schrappen of maken we er een transnatio­nale lijst van? Niet alle liberalen zitten daarover op dezelfde lijn, maar wij met Open Vld zijn wel voorstande­r. Dat lijkt misschien een utopie, maar met de Brexit, de verkiezing

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium