Het Belang van Limburg

Dubbelslag voor Spilak, Wellens sneuvelt aan voet van slotklim

-

Simon Spilak is op weg om net als in 2015 de Ronde van Zwitserlan­d te winnen. Hij pakte de ritzege boven op Tiefenbach­ferner, het decor van een aantal actiescène­s in Bond-film Spectre. Tim Wellens glipte mee in de vlucht van de dag, maar sneuvelde aan de voet van de slotklim. Spilak arriveerde op een kille 2.780 meter hoogte met opengerits­t shirt en dat was niet zonder betekenis: “Simon is een ijsbeer”, zegt Philippe Maertens, woordvoerd­er bij Katusha-Alpecin. “In de rit naar La Punt presteerde hij minder goed, omdat het toen tien graden warmer was. Dat verklaart ook voor een stuk zijn carrière: hij is nooit goed in grote rondes, wel in rittenkoer­sen van een week. Parijs-Nice, Romandië, Zwitserlan­d, daar werkt hij specifiek naartoe.”

De resultaten die hij daar haalt, doen hem doorgaans hoog eindigen in het WorldTour-klassement, wat Katusha erg waardeert. Hij zit al zes seizoenen bij het Russische team, ook omdat hij bijvoorbee­ld één van de pionnen is die in Milaan-Sanremo wel met kopman Alexander Kristoff over de Poggio raken. Helemaal aan het begin van zijn carrière, in 2008, finishte Spilak zelfs negende in de Ronde van Vlaanderen. “Maar die races zijn te nerveus voor mij”, zegt hij. “Veel te veel wringen op de fiets.”

Sterke Wellens

Tim Wellens (Lotto-Soudal) ging mee met de vroege vlucht en voelde zich daarin de sterkste. “Alleen hield CCC-Polkowice ons heel kort”, zegt de Truienaar. Wellens sprong nog alleen weg uit de kopgroep, maar werd bij het begin van de slotklim bijgehaald. Zaterdag in Schaffhaus­en wil hij het weer proberen. “Een korte rit (100 kilometer, nvdr.), op een circuit. Daar hou ik van. (lacht) Ik ben een geboren kermiscour­eur.”

 ?? FOTO PHN ?? Tim Wellens glipte mee in de vlucht van de dag.
FOTO PHN Tim Wellens glipte mee in de vlucht van de dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium