Het Belang van Limburg

Belgian Cats winnen na thriller

Zaterdag spelen Ann Wauters en co. tegen Rusland

- Van onze verslaggev­er Patrick CEULEMANS in Praag

De Belgian Cats openden het EK in het Tsjechisch­e Praag met winst na een thriller tegen Montenegro. De tweede ronde komt in het vizier. Vandaag kijken Ann Wauters en co. groepsfavo­riet Rusland in de ogen. “Zij blijven een grootmacht”, aldus Wauters. “Time to Shine”, is het officiële EK-lied in Tsjechië. Na tien jaar afwezighei­d fonkelden de Belgian Cats opnieuw op het EK en wonnen ze van Montenegro. “Vooral ons openingskw­art (25-13) was fantastisc­h. Daar legden we de basis voor onze zege”, zegt topschutst­er Kim Mestdagh (19 punten). “We kenden enkele dipjes. We zijn een jonge ploeg die op twee speelsters na (Ann Wauters en Majorie Carpréaux) nog geen ervaring op een EK heeft. Ik vind dat we goed hebben gereageerd. Het was vooral belangrijk dat we de kleedkamer introkken met een bonus (40-31) van negen punten. Na het derde kwart (52-46) kwam Montenegro via Jelena Skerovic en Angelica Robinson (19 punten, 12 rebounds) nog opzetten (65-62). Gelukkig hielden we het hoofd koel en wisten we het net af te maken. Deze eerste zege opent de deur van de tweede ronde. Tegen favoriet Rusland kunnen we lekker ontspannen aan de partij beginnen. Niets moet en alles mag.”

“Ons ding doen”

Emma Meesseman (18 punten, 7 rebounds) en Marjorie Carpréaux (12 punten, 4 assists) waren de twee andere uitblinker­s bij de Cats. Ann Wauters (8 punten, 5 rebounds) was met haar ervaring enorm nuttig. De winnaars van de vier poules zijn rechtstree­ks geplaatst voor de kwartfinal­es. De nummers 2 en 3 spelen in de tweede ronde (playoffs) op dinsdag voor een stek bij de laatste acht. Eindigt België tweede of derde, dan komt het uit tegen de nummer 2 of 3 van poule C. “Daar is uittredend Europees kampioen Frankrijk de favoriet. Winnen we niet de groep, dan is het best om tweede te eindigen. Dat biedt in de play-offs dan weer perspectie­f richting kwartfinal­e”, weet Ann Wauters. “Aan de tweede ronde of kwartfinal­e moeten we echter nog niet denken. Eerst Rusland, een land waar ik lang speelde en ik ken de opponent dus goed. Zij blijven een grootmacht en zijn op elk EK een favoriet.”

Emma Meesseman, die uitkomt voor de Russische topclub Ekaterinbu­rg, ontmoet zaterdag vele ploegmaats en ex-ploegmaats. “Ook van mijn periode bij Spartak Moskou zijn er enkele speelsters bij. Met Natalia Vieru, Maria Cherepanov­a en Evgenia Beliakova speelde ik afgelopen seizoen samen bij Ekaterinbu­rg. Vroeger zouden we altijd van Rusland verliezen. Nu hebben we volgens mijn bescheiden mening toch 20 procent kans. We mogen vooral geen bang hebben van hen en ons eigen ding doen. Een EK heeft altijd verrassing­en in petto. Laten wij gaan voor de surprise in groep D.”

België - Montenegro

25-13, 15-18, 12-15, 14-18

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Dochter Lou zag mama Ann Wauters winnen tegen Montenegro.
Foto BELGA Dochter Lou zag mama Ann Wauters winnen tegen Montenegro.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium