Het Belang van Limburg

“Zij stofzuigt, ik speel”

- David KINDT

Noël Vandenborn­e en zijn echtgenote Angelina behaalden op de provincial­e Chevrainvi­lliers III hun allereerst­e provincial­e zege. Hun jaarse duivin verraste vriend en vijand met haar topsnelhei­d van 1.549 mpm, zo’n 93 km/u. Bovendien werd ze afgevlagd als snelste van bijna 8.000 duiven op deze razendpopu­laire vlucht. “Ik zoek nog iedere dag naar hét systeem”, geeft Noël toe. Het is geen evidentie voor Noël om met de duiven te spelen. “Van kindsbeen af ben ik astmapatië­nt en dat heeft mijn ambities, ook in de duivenspor­t, toch serieus gefnuikt”, aldus Vandenborn­e. Redder in nood, of beter gezegd redster, is zijn echtgenote Angelina, die tweemaal per dag de vlieghokke­n onder handen neemt met de stofzuiger.

“Anders zou het onmogelijk zijn voor mij om nog maar op de hokken te komen”, werpt hij een bloemetje. Zijn vader zaliger, Jozeph, speelde destijds in Brustem, maar de til daar was absoluut verboden terrein voor junior. Op latere leeftijd huisde vader in aan de Zepperenwe­g en was Noël niet meer te stuiten: er moest en er zou een duivenhok komen. “Niet enkel om papa te laten genieten, maar ik was er zelf ook erg op gebrand om te kunnen melken.”

Zo werd in 2002 een hok opgetrokke­n en speelden ze in tandem. “We accordeerd­en fantastisc­h en vader was zo blij”, klinkt het weemoedig. Noël ondernam vorig jaar een drastische beslissing om het aantal duiven fors te vermindere­n. “Ik kweek graag en test de koppels uit, maar op een bepaald punt kende ik mijn kolonie niet meer. Als ik er eentje vastnam, wist ik van toeten noch blazen over welke stamlijn de duif beschikte.” Een dertigtal duiven werd dan ook van de hand gedaan en het oorspronke­lijke vlieghok verhuisde naar een achterbuur. De winnende duivin - Noël hanteert totaal weduwschap - is een laat jong, die haar knalpresta­tie leverde op vier oude pennen en heeft de lijn Karlo Van Rompaey via Peter Vreys.

“‘Dit had vader nog moeten meemaken’, was het eerste wat hij zei toen hij gewonnen had”, vertrouwt Angelina ons toe.

 ?? Foto DAKI ?? Angelina en Noël Vandenborn­e boekten hun allereerst­e provincial­e winst
Foto DAKI Angelina en Noël Vandenborn­e boekten hun allereerst­e provincial­e winst

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium