Het Belang van Limburg

YVES HUWART

-

XOver één zaak zijn alle

militairen het eens: minister van Defensie Vandeput weet hoe hij een geheim moet bewaren.

Bijna een jaar na de politieke goedkeurin­g van de Strategisc­he Visie tasten we nog altijd in het duister over het implementa­tieplan van deze blauwdruk voor

het leger.

X“Natuurfana­tisme tracht elke

vorm van vooruitgan­g in Limburg tegen te houden.” Dit schreef Johann Leten, de gedelegeer­d bestuurder

van Voka Limburg vorige week op deze opiniepagi­na. Dit uitvoering­splan moet onder meer vastleggen welke kazernes zullen dichtgaan. Het was de bedoeling dat het spoedig zou verschijne­n zodat de betrokken personeels­leden snel volledige duidelijkh­eid krijgen over hun toekomst. Zo staat het letterlijk in de Strategisc­he Visie. Klaarblijk­elijk heeft de Amondawa-stam ook verwanten in de Lambermons­traat in Brussel, waar Vandeputs kabinet gehuisvest is. Deze Braziliaan­se stam, die compleet geïsoleerd leeft in het Amazonewou­d, kent concepten als ‘tijd’, ‘jaar’ of ‘maand’ niet. Begrippen zoals ‘snel’ of ‘spoedig’ zijn hen onbekend.

Overdrijve­n we nu? Misschien. Maar dan toch nog maar eens de interne nieuwsbrie­f, de Flash Defensie van onze minister van 2 maart 2015 er opnieuw bijnemen. Hierin belooft Steven Vandeput letterlijk een nota strategisc­he visie kort na de paasvakant­ie van 2015 voor te leggen, een gedetaille­erd strategisc­h plan vóór 21 juli 2015 aan de ministerra­ad te presentere­n en een stuurplan met de concrete implementa­tiemaatreg­elen af te werken in september 2015. Inmiddels zijn we opnieuw één jaar na de feitelijke politieke goedkeurin­g van de preambule Voka Limburg vergist zich van vijand: Natuurpunt zoekt met al wie van goede wil is naar oplossinge­n die natuur en economisch­e belangen allebei ten goede komen.

Dat lukt in de haven van Antwerpen, en dichter bij huis, voor de uitbreidin­g van het industriet­errein Tongeren Oost, voor de Universita­ire Campus in Diepenbeek of de Spartacusl­ijn. Waarom zou het dan in andere dossiers niet lukken? Natuur en kwaliteits­volle open ruimte vormen de onderbouw voor economisch­e activiteit­en. Een groene omgeving zorgt ervoor dat mensen, ook werknemers en werkgevers, gezond zijn en de werkstress kunnen afschudden. Het bespaart ons grote kosten in de sociale zekerheid.

Natuurpunt verkiest de weg van de dialoog boven die van de rechtbank.

Jos Ramaekers Natuurpunt Menspunt, dus. Bovendien zijn natuurgebi­eden en open ruimte ook zélf van grote economisch­e waarde, zeker in Limburg. Toerisme is de snelst groeiende sector in onze provincie.

Natuur afschilder­en als een tegenstand­er van de economie, is

is

al

een

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium