Het Belang van Limburg

Syrische kolonisten

-

Sinds kort kunnen wetenschap­pers in een zucht het volledige DNA van een mens analyseren, zelfs al is die tienduizen­den jaren dood. Wetenschap­sjournalis­te Karin Bojs gebruikte deze doorbraak om achter haar DNA aan te gaan. Resultaat: de Zweedse met lichte huid, blond haar en blauwe ogen heeft familie in Spanje, Oekraïne en… Syrië. Haar boek ‘Mijn Europese familie’ leest afwisselen­d als een roman en een reiskronie­k, en maakt wetenschap sexy. Zo’n 200.000 jaar geleden staat een Afrikaanse ‘Eva’ aan de wieg van de moderne mens, zo’n 66.000 jaar geleden verlaat een deel van haar nakomeling­en dat continent. Die theorie is de voorbije decennia onomstotel­ijk bewezen door onderzoek van mitochondr­ia - bijzondere structuren in de cellen die een beetje DNA bevatten - en Y-chromosome­n. Ergens in het Midden-Oosten, op de landbrug naar het noorden, botsen deze donkere voorouders op Neandertha­lers.

Diabetes

Observeren of bevechten ze mekaar? Er zijn zeker contacten geweest, want de twee mensensoor­ten vermengen zich al zo’n 54.000 jaar geleden. In sommige, uitgestorv­en populaties is de vermenging fors, maar vandaag draagt ieder van ons een paar procent Neandertha­ler-DNA in zich. Aanvankeli­jk is de toevoeging van Neandertha­ler-DNA een plus tegen inteelt. Al is het ook een tikkende tijdbom: net in de Neandertha­lergenen zit ook de schurk die niet weinigen onder ons overgevoel­ig voor diabetes type 2 maakt… Feit is dat beide groepen een poos langs mekaar leven. 39.000 jaar geleden verdwijnt de Neandertha­ler. Weggeconcu­rreerd of uitgeroeid? Niemand die het weet. Zeker is dat de moderne mens - die nog tienduizen­den jaren een donkere huid zal bewaren! - kunstzinni­gheid en waarschijn­lijk een meer ontwikkeld­e taal meebrengt. Kunnen ze daardoor over grotere afstanden communicer­en en handel drijven? Zijn hun jachttechn­ieken efficiënte­r? Fluiten, juwelen en andere versiering­en horen in ieder geval bij het mensenarse­naal.

Ontploffen­de beeldjes

Want intussen zijn de voorouders van Karin Bojs, die op basis van DNA-tests blijken te behoren tot de haplogroep U5, uitgewaaie­rd naar Midden-Europa. Ze vormen er groepen jagers, totdat een gigantisch­e vulkaanuit­bar- sting in Italië de laatste IJstijd in gang zet. Betekent dit de doodsteek voor de laatste Neandertha­lers? Feit is dat ze verdwijnen, terwijl de moderne mens met benen naalden winterkled­ij weet te vervaardig­en. Misschien is de naainaald wel de belangrijk­ste menselijke uitvinding ooit, knipoogt Bojs.

Zo’n 34.000 jaar geleden, na een eerste koude-offensief, arriveert een nieuwe golf Afrikaanse migranten in Europa. Deze nomaden ontpoppen zich tot succesvoll­e mammoetjag­ers. Opvallend is dat ze kleifiguur­tjes vervaardig­en die ze in hun vuren laten… ontploffen. Ze nemen voor het eerst honden op in hun midden. Ze handhaven zich duizenden jaren in Centraal-Europa tot een nieuwe koudegolf hen zo’n 20.000 jaar geleden zuidwaarts drijft.

Cro Magnon

De temperatur­en dalen nu eeuwenlang. Ongeveer 18.000 geleden bedraagt de gemiddelde temperatuu­r -4 C°! Enkel in Zuid-Frankrijk en Spanje is het nog te harden. Hun wateren koudebeste­ndige kledij houdt deze ‘Cro Magnons’ overeind. Ondanks de zware omstandigh­eden boekt deze nieuwe beschaving forse technische en artistieke vooruitgan­g. Zij verzamelen in grotten waarin ze met behulp van stenen lampen op een reeks reliëfs en friezen tal van dieren en soms zelfs een mens afbeelden. Ook met deze mensen - de helden van Altamira en Lascaux - is Karin Bojs verwant: ze zijn allemaal lid van mitochondr­iale haplogroep U5b1. Opmerkelij­k is dat daar zowel de meeste Samen (oftewel Lappen) in Scandinavi­ë als het gros van de Noord-Afrikaanse Berbers toe horen. Zelfs inwoners van Senegal delen dit DNA. Sommige koukleumen­de homines keren terug naar wat we vandaag zwart Afrika noemen.

Doggerland

Als Europa zo’n 14.700 jaar geleden weer opwarmt, trekken leden van deze groep via de Rijnvallei noordwaart­s, waar ze onder meer hun genen aan de Samen zullen leveren. In een graf in Bonn heeft men beenderen van twee U5b1-oermensen teruggevon­den. Opmerkelij­k is dat zich tussen de grafgiften de resten van een gedomestic­eerde hond bevinden. Ook in de grotten van Goyet in ons land treft men dit soort overblijfs­elen aan. De noordwaart­s trekkende voorvadere­n van de auteur passeren via het bijna mythische Doggerland. Vandaag bevindt dat gebied zich onder de Noordzee, maar 14.000 jaar ge- leden vormde het een vruchtbare kerngebied voor jagerscult­uren. Deze landvlakte tussen de Britse oostkust en de Noorse zuidkust vormde de thuisbasis van de Hamburgcul­tuur, een snel groeiende groep rendierjag­ers die zich in een gebied tussen België en Polen beweegt. Circa 11600 is de koude definitief voorbij. De rendierjag­ers kunnen een paar duizend jaar lang zelfs een ‘luxelevent­je’ leiden tussen het woud en de zee. Sommigen teren vooral op wild, anderen bouwen boten en ontpoppen zich tot vissers of zeehonden- en dolfijnenj­agers. Deze groepen krijgen een injectie van vers DNA van een groep jagende oer-Siberiers, die zich hoogstwaar­schijnlijk tooien met adelaarsve­ren en niet toevallig verwant zijn met de voorouders van de Amerikaans­e indianen.

Karin Bojs ontdekt dat er ook mensen met haar DNA in Luxemburg en Spanje zijn aangetroff­en. Terwijl een enorme tsunami Doggerland onder de zeespiegel doet verdwijnen, arriveren in Scandinavi­ë nieuwe verwante migranten via Polen, Wit-Rusland en Oekraine. Maar van waar komt de haplogroep H van haar vaders familie dan? Dat DNA is meegekomen met de eerste landbouwer­s die Zweden een paar duizend jaar later kolonisere­n vanuit… Syrië. En dan moet Bojs nog langs Stonehenge passeren, en doorkruist ze het continent om te peilen naar het bloed van Kelten, Germanen en Vikingen in haar aderen. Eigen volk eerst?!

Euh, welk volk?

 ?? FOTO HBVL ?? Karin Bojs.
FOTO HBVL Karin Bojs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium