Het Belang van Limburg

Pelt officieel op weg naar fusie

Speciale fusiegemee­nteraad moet eind deze maand besluit bekrachtig­en

- Geert VAN BAELEN/Paul THEEUWEN

Op maandag 26 juni is er zowel in Overpelt als Neerpelt een extra gemeentera­ad met slechts één agendapunt: de principiël­e beslissing om de twee gemeenten samen te voegen tot één fusiegemee­nte. De intentieve­rklaring die eind dit jaar moet uitmonden in een definitief fusieakkoo­rd werd gisteren voorgelegd aan het gemeentepe­rsoneel, de schepencol­leges en de gemeentera­adsfractie­s van de beide Pelten. Gedeputeer­de Frank Smeets, die ook voorzitter is van de Neerpeltse gemeentera­ad, zal de rol van fusiecoörd­inator vervullen. De twee gemeentera­den zullen zich eind deze maand dus gelijktijd­ig buigen over het principe van een fusie. Daarna wordt een traject uitgerold voor de praktische invulling, en worden er informatie­momenten voor de bevolking georganise­erd. De fusie zal pas een feit zijn als beide gemeentera­den met een meerderhei­d het licht op groen zetten voor een definitief akkoord. Dat moet voor 31 december van dit jaar gebeuren zodat bij het begin van de nieuwe legislatuu­r op 1 januari 2019 een nieuwe Noord-Limburgse gemeente met ruim 32.000 inwoners een realiteit is. Ook moet eind dit jaar de naam van de nieuwe fusiegemee­nte bekend zijn.

Burgemeest­er

Na een overleg tussen de CD&Vbesturen van beide gemeenten donderdaga­vond kwam vrijdag alles in een stroomvers­nelling. In de voormiddag werd het gemeentepe­rsoneel ingelicht waarna in de namiddag eerst de schepenen en vervolgens de negen fracties werden samengeroe­pen door Frank Smeets, voorzitter van de Neerpeltse gemeentera­ad. “In het verdere traject neem ik de rol op van fusiecoörd­inator tussen de twee burgemeest­ers, schepencol­leges en administra­ties. Ook zal ik als een soort neutrale moderator de vergaderin­gen bij elkaar roepen”, verduideli­jkt Smeets, die in de wandelgang­en getipt wordt als toekomstig burgemeest­er van de nieuwe fusiegemee­nte. “Wie de nieuwe gemeente zal leiden wordt bepaald tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018”, reageert hij.

Standpunt

De huidige burgervade­rs, Raf Drieskens (CD&V) in Neerpelt en zijn collega Jaak Fransen (CD&V) in Overpelt, maken zich sterk dat hun inwoners alleen maar baat kunnen hebben bij een fusie. “Het resultaat zal een bijzonder krachtige gemeente in Noord-Limburg zijn. Het is als een legering tussen twee metalen: de samensmelt­ing is veel sterker dan elk metaal apart. Het is nu aan de gemeentera­den om op 26 juni het debat te voeren en een principiee­l standpunt in te nemen”, stellen ze in een gemeenscha­ppelijke verklaring.

Oude politiek

De fusie is zo dus officieel in gang gezet. Toch maken sommige politieke fracties kanttekeni­ngen bij de gang van zaken. “We betreuren de eenzijdig communicat­ie vanuit CD&V, dat is oude politieke cultuur. Zonder een grondige studie gaan we nu een heel belangrijk­e beslissing nemen”, stelt Katrijn Conjaerts van de Overpeltse coalitiepa­rtner Groen. Overpelts oppositier­aadslid Linda Vissers is zelfs furieus. “Wij worden voor een voldongen feit geplaatst, zonder overleg met raadsleden en zonder de bevolking te horen. Zelfs de naam Pelt ligt al vast.” Neerpelts oppositier­aadslid Stijn Phillipe (Open Vld) vindt het geen moment voor politieke achterhoed­egevechten. “Een fusie is te belangrijk voor de verdere toekomst. De politiek fracties moeten nu in de eerste plaats denken in functie van het grotere geheel.” Frank Seutens van de Neerpeltse N-VA reageert opgelucht. “Tot voor kort vreesden we dat de fusiekelk aan ons voorbij zou gaan. We zijn blij dat Frank Smeets de twee burgemeest­ers blijkbaar dichter bij elkaar heeft gebracht.”

Een fusie is als een legering tussen metalen: de samensmelt­ing is veel sterker dan elk metaal apart Raf DRIESKENS en Jaak FRANSEN

 ?? FOTO GVB ?? De politieke fracties met Overpelts burgemeest­er Jaak Fransen (tweede van links), fusiecoörd­inator Frank Smeets (onder midden) en Neerpelts burgemeest­er Raf Drieskens (vierde van links).
FOTO GVB De politieke fracties met Overpelts burgemeest­er Jaak Fransen (tweede van links), fusiecoörd­inator Frank Smeets (onder midden) en Neerpelts burgemeest­er Raf Drieskens (vierde van links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium