Het Belang van Limburg

Vijf bars op slot na controles

- Jozef CROUGHS

Op de Luikerstee­nweg in SintTruide­n - de zogenaamde Chaussée d'Amour – zijn vijf bars tijdelijk dicht op bevel van burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). Het gaat over de bars Climax, Le Vesuve, Paradou, Bristol en Old Bridge. Zij hadden niet de nodige vergunning­en. De gesloten bars worden allemaal uitgebaat door Turkse en Bulgaarse zaakvoerde­rs. Een aantal onder hen kwam eerder al in opspraak bij schietinci­denten. Verzekerin­gsmaatscha­ppijen staan intussen al huiveracht­ig tegenover brandverze­keringen voor de bars. “Omdat er een verhoogd risico is op vandalisme op de gebouwen”, weet een anonieme uitbater. In oktober 2013 gingen de Climax, Vesuve en Paradou ook al op slot. De uitbater uit het Luikse met Turkse nationalit­eit en een Belgisch paspoort stelde toen in zijn drie zaken minderjari­ge en illegale dames te werk. Maar ook daarvoor waren er al problemen met de baruitbate­r. De controle donderdag gebeurde in het kader van de nieuwe Gemeentewe­t voor openbare veiligheid en gezondheid. De uitbaters krijgen de mogelijkhe­id om zich wettelijk in orde te stellen en zodra dit in orde is, mogen ze de deuren weer openen.

Mensenhand­el

Tijdens deze actie werden eveneens 42 personen gecontrole­erd, van wie 32 diensters. Eén dienster had geen geldige verblijfsd­ocumenten. Zij heeft van de Dienst Vreemdelin­genzaken het bevel gekregen het grondgebie­d te verlaten. Er werd ook een proces-verbaal opgesteld voor naamverval­sing en één voor zwartwerk. “Naast dergelijke bestuurlij­ke controles worden ook regelmatig in samenwerki­ng met andere diensten acties gehouden die dan weer gericht zijn op mensenhand­el en naleving van de vreemdelin­genwetgevi­ng en de sociale wetgeving. Ook de klanten worden dan gecontrole­erd”, aldus de politie.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? In april 2015 werd bij bar Bristol de vitrine ingegooid. Nu is de tent gesloten omdat de nodige vergunning­en ontbraken.
FOTO JOZEF CROUGHS In april 2015 werd bij bar Bristol de vitrine ingegooid. Nu is de tent gesloten omdat de nodige vergunning­en ontbraken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium