Het Belang van Limburg

Hommels en sluipwespe­n op Agropolis

IPM bouwt laboratori­um en serre in Ophoven

- Phillip PERGENS

Tegen het voorjaar van 2018 zal Agropolis, de incubator voor landen tuinbouw in Ophoven, klaar zijn om investeerd­ers en innovators te verwelkome­n. Het project moet zorgen voor kruisbestu­ivingen in de land- en tuinbouw en dat mag je best letterlijk nemen. Het bedrijf Integrated Pest Management (IPM) Impact onderteken­de als eerste zijn overeenkom­st en brengt tal van hommels en sluipwespe­n mee naar Ophoven. “Al sinds de jaren ’80 zoek ik naar nieuwe bestrijdin­gstechniek­en voor gewassen”, vertelt bioloog Guido Sterk van het bedrijf. “Momenteel hebben we ons lab in een andere gebouw ondergebra­cht, maar dat is versleten. We besloten op zoek te gaan naar een nieuwe plek en Agropolis sluit perfect aan op hetgeen wij willen doen. Daarom verhuizen we naar Ophoven.” Sterk en zijn personeel gaan naast het laboratori­um ook een zestig meter lange tunnelserr­e inplanten waar ze gewassen kunnen bestuderen en allerhande bestrijdin­gsmiddelen zullen uittesten. “Het doel is om chemische bestrijdin­gsmiddelen, waartegen de resistenti­e groeit, te reduceren en chemische gewasbesch­erming te combineren met biologisch­e bestrijdin­g. Met andere woorden een geïntegree­rde aanpak.”

Bij zijn zoektocht naar nieuwe bestrijder­s kijkt Sterk naar de natuur zelf. “Wij sparen beestjes bij elkaar. Insecten zoals bijvoorbee­ld hommels, roofwantse­n en sluipwespe­n zijn zeer nuttige dieren om als bestrijder in te zetten. We zien dat in de resultaten doorheen de jaren. Wat wij doen is deze diertjes verzamelen zodat we ermee aan de slag kunnen. Dit is een ideale plek om ons werk voort te zetten. We zullen kunnen samenwerke­n met bedrijven die hier bijvoorbee­ld nieuwe gewassen creëren”, aldus Guido Sterk van IPM Impact.

Paddenstoe­len

In het voorjaar van 2018 zal de incubator helemaal klaar zijn om een 25-tal bedrijven te ontvangen. Storm Seeds, dat nieuwe variëteite­n van bestaande groenten zoals bonen creëert, heeft in Kinrooi al velden en ook de yacon, die het goed doet in zijn proeffase, krijgt een vervolgpro­ject waarbij ze het product meer op de kaart willen zetten. Verder zetten twee groepen uit Molenbeers­el en Kinrooi een machinecoö­peratie op in een loods op Agropolis en zijn er nog een deel concrete gesprekken die gevoerd worden. Het gaat onder meer om een paddenstoe­lkweker die minder alledaagse soorten op hout zet, een zaadbedrij­f dat met nieuwe asperges en aardbeien werkt, een project rond meelwormen en slakken en het afmestprog­ramma voor de snoekbaars­kwekerij die vandaag aan de rand van Agropolis ligt.

Cannabis

Maar er wordt vooral uitgekeken naar het onderzoeks­centrum voor medicinale cannabis dat de firma Royal Doctors in Kinrooi aan de grindplas uit de grond wil stampen. Dat brengt een investerin­g van 80 miljoen euro met zich mee en een tewerkstel­ling voor 500 tot 800 mensen. Het zou een gigantisch­e boost voor de provincie betekenen. “Onze plannen zijn nog altijd zeer concreet. We willen deze nieuwe industrie aanwenden om werkgelege­nheid te creëren. Alle gesprekken vorderen”, verduideli­jkt oprichter Joris Vanvincken­roye. Het is daarbij vooral uitkijken naar het wettelijk kader.

 ?? FOTO PPN ?? Het bedrijf IPM Impact van bioloog Guido Sterk is het eerste bedrijf dat neerstrijk­t in Ophoven.
FOTO PPN Het bedrijf IPM Impact van bioloog Guido Sterk is het eerste bedrijf dat neerstrijk­t in Ophoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium