Het Belang van Limburg

Extra veiligheid­smaatregel­en voor 70.000 bezoekers Beeldig Lommel dit weekend

-

Dit weekend staat het Lommelse centrum in het teken van levende beelden en straatanim­atie voor de tiende editie van Beeldig Lommel. De organisati­e maakt zich op voor de komst van 70.000 bezoekers, en neemt ook extra maatregele­n in het kader van de algemene terreurdre­iging. “In totaal brengen we dit jaar een zestigtal acts, goed voor 150 artiesten, naar Lommel”, zegt coördinato­r Cindy Daems. “Het gaat om groepen uit Spanje, Polen, Portugal, Griekenlan­d, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk, maar natuurlijk ook Nederland en België.” Voor deze tiende jubileumed­itie wordt ook iets extra voorzien. “Aan de Nederlands­e organisati­e Beeldje.nl, een instituut op vlak van levende beelden, hebben we gevraagd om op het Lommelse marktplein een belevingsp­lein

te creëren. Onder de noemer ‘luchtspieg­eling’ zullen ze met tientallen acteurs doorlopend een visueel hoogstandj­e verzorgen waarbij ook de bezoekers worden betrokken.”

De acts staan opgesteld langs een bewegwijze­rde route door het centrum. Op verschille­nde locaties kan ingestapt worden.

Betonblokk­en

In het kader van de terreurdre­iging worden ook veiligheid­smaatregel­en genomen. Zo zullen volgens de organisati­e alle invalswege­n worden afgesloten met VIPA-blokken, de multifunct­ionele betonblokk­en ontworpen door Lommelaar Pascal Driesen. De organisati­e garandeert de toegankeli­jkheid van het festival voor mensen met een beperking. Parking Mudakkers, vlak aan het festivalpa­rcours, is uitsluiten­d gereservee­rd voor personen met een beperking. “In samenwerki­ng met STAP Lommel (stedelijke adviesraad voor mensen met een handicap) wordt er ook een begeleide festivalro­ndgang voorzien voor minder mobiele mensen”, luidt het. “Verder zijn er twee audiotocht­en met gids voor blinden en slechtzien­den. Ervaren gids van dienst is Nicole Lafosse. Beide rondgangen starten met een voelmoment.”

festival is zaterdag en zondag gratis te bezoeken telkens van 14 tot 18 uur. Alle info: www.beeldiglom­mel.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium