Het Belang van Limburg

“Twintig minuten lang doodstil blijven zitten”

- Chris NELIS

De elfjarige Shanaya Valenta uit Genk is vereeuwigd in een levensgrot­e sculptuur van de Brusselse kunstenaar Hans Op de Beeck. Niet veel leeftijdsg­enootjes kunnen dat zeggen. Voor ‘Sleeping Girl’, zoals het kunstwerk heet, moest het jonge model twintig minuten doodstil poseren. Het resultaat zal te zien zijn in diverse expo’s in binnen- en buitenland.

Ze heeft als model al heel wat opdrachten in de wacht gesleept. Onder meer voor JBC en andere winkelkete­ns. Maar deze opdracht was toch iets totaal anders

Als het op poseren aankomt, is Shanaya Valenta niet aan haar proefstuk toe. Ze is al model sinds haar vijfde. “We hebben haar jaren geleden ingeschrev­en bij het castingbur­eau Xtraz”, zegt mama Natasja Pilozzi. “Ze heeft sindsdien al heel wat opdrachten in de wacht gesleept. Onder meer als fotomodel voor JBC en andere winkelkete­ns. Deze opdracht was toch iets totaal anders. We kregen mee dat ze op zoek waren naar een zacht meisje met lang haar. Shanaya heeft haar tot aan haar achterwerk. Bovendien moest ze ook nog eens passen in het profiel dat ze zochten. Blijkbaar was zij hiervoor de geknipte persoon.” Al ging het modellenwe­rk er niet meteen aan toe zoals ze dat gewoon was bij een fotoshoot. “Ik moest eerst mijn haren laten invlechten”, gaat Shanaya verder. “Daarna kreeg ik de opdracht om gedurende twintig minuten stil te zitten in een stenen zetel. Ze moesten mij immers scannen. En aan de hand van die metingen kon de kunstenaar het sculptuur uitwerken. Dat waren twintig lange minuten. Het deed zelfs een beetje pijn. Maar uiteindeli­jk heb ik het volgehoude­n en daar ben ik ook blij om. We hebben inmiddels beelden gezien van de sculptuur. Ze is heel mooi. Ik zou er graag

Zwitserlan­d

Natasja PILOZZI

mama een foto van willen inkaderen en thuis ophangen.” Wat er met het kunstwerk gaat gebeuren, weten Shanaya en haar mama nog niet. “Ik weet dat het naar een expo in Zwitserlan­d gaat en daarna naar Brussel. Ze zouden ons nog uitnodigen voor de officiële voorstelli­ng.”

Hans Op de Beeck (48) is een bekende kunstenaar die geboren is in Turnhout, maar nu woont en werkt in Anderlecht. Ook in Limburg heeft Op de Beeck al kunstwerke­n, onder meer met de installati­e ‘Het Stille Uitzicht’ op de Herkenrode­singel in Hasselt op de plaats waar vroeger de abdijkerk stond, en met ‘The Lily Pond’ aan de Begijnhofk­erk in Tongeren.

Meikoningi­n

Dat Shanaya voor Op de Beeck mocht poseren, ervaart ze als een buitengewo­ne kans. “Op school weten ze dat ik model ben”, gaat Shanaya verder. “Sommigen reageren daar positief op, anderen wat minder. Ik doe het ontzettend graag en hoop er later mijn beroep van te maken. Als ik groot genoeg ben, wil ik deelnemen aan missverkie­zingen en als het meezit word ik misschien nog Meikoningi­n. Ik kijk er alvast naar uit.”

 ?? FOTO HBVL ?? De sculptuur ‘Sleeping Girl’ van Hans Op de Beeck waar Shanaya model voor stond.
FOTO HBVL De sculptuur ‘Sleeping Girl’ van Hans Op de Beeck waar Shanaya model voor stond.
 ?? Foto CN ??
Foto CN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium