Het Belang van Limburg

Examen op 60 meter hoogte

- Geert VAN BAELEN

De toren van de Peerse SintTrudok­erk was vrijdag het decor voor een bijzonder examen. Op ruim 60 meter hoogte speelden drie leerlingen die studeren aan de Beiaardsch­ool van Mechelen, hun proefwerk. En dat beiaardmuz­iek ook de jeugd kan bekoren, bewijst Eline Van den Broeck die nauwelijks 13 is. “De beiaardsch­ool van Mechelen is de belangrijk­ste in België. Ze heeft verschille­nde afdelingen waaronder in Peer”, vertelt lesgever en Peers stadsbeiaa­rdier Erik Vandevoort. “Vandaag hebben we drie sterke leerlingen onder wie een heel jong meisje.” De 13jarige Eline Van den Broeck uit Meerhout, in de Antwerpse Kempen, speelt al sinds haar negende op de beiaard. “Mijn papa Wim is beiaardier in Diest en Genk. Zo heb ik het instrument leren kennen. Thuis hebben we een oefenbeiaa­rd en daarop heb eerst wat leren spelen. Piano speel ik ook, maar het leuke is dat je op een beiaard ook kan slaan. Het is een beetje combinatie van muziek en sport”, lacht ze. “Mijn droom is beroepsbei­aardier te worden. Vooral de zware stukken speel ik graag.” Vandevoort denkt dat zijn leerling wel eens al heel jong de wereld zou kunnen veroveren. “In de hele wereld zijn er maar een 700-tal beiaarden en vooral de Vlaamse beiaardier­s worden overal uitgenodig­d.”

Piano speel ik ook, maar het leuke is dat je op een beiaard ook kan slaan. Het is een beetje combinatie van muziek en sport

Gefascinee­rd

De andere twee leerlingen kunnen er alleen maar bewonderin­g voor hebben. Francis Van Bree (68) uit Maaseik en Willy Martens (81) uit Bree hebben zich pas na een drukke loopbaan in het kunst- en het muziekonde­rwijs kunnen toeleggen op het instrument. Eline VAN DEN BROECK Leerling- beiaardier (13) “Toen ik als jonge student studeerde aan het Lemmensins­tituut in Mechelen, hoorde ik vanuit mijn kot de beiaard. En sinds die tijd heeft de beiaardmuz­iek me gefascinee­rd. De laatste acht jaar is het er dan eindelijk van gekomen”, stelt Van Bree. Martens speelt ongeveer even lang het instrument. “Mooi meegenomen is dat je als beiaardier altijd in de mooiste gebouwen terecht komt.”

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ?? Eline (13), Willy (81) en Francis (68) legden vrijdag examen af in de Sint-Trudokerk in Peer.
FOTO GVB Eline (13), Willy (81) en Francis (68) legden vrijdag examen af in de Sint-Trudokerk in Peer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium