Het Belang van Limburg

Al 112 nieuwe woningen gebouwd, 81 oude afgebroken in Nieuw Sledderlo

-

In de woonwijk Nieuw Sledderlo zijn inmiddels 112 nieuwe wooneenhed­en gebouwd. Daarmee verloopt het bouwen sneller dan het afbreken: 81 van de 257 geplande te slopen woningen zijn al weg. Na jarenlang protest tegen slecht geïsoleerd­e appartemen­ten en daardoor torenhoge energierek­eningen, koos sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak voor de grove middelen. 257 appartemen­ten zouden gesloopt worden en stelselmat­ig vervangen door nieuwbouw appartemen­ten, duplexen en woningen. Het grootschal­ige project maakt deel uit van het Masterplan LO2020. Inmiddels zijn er al meer nieuwe wooneenhed­en gebouwd dan er oude zijn afgebroken. “81 zijn er gesloopt”, zegt voorzitter Alessandro Cuchiara (Pro Genk). “Eerder zijn er onder meer in de Steenbergs­traat, de Kopeikstra­at en de Moskeestra­at 61 wooneenhed­en gebouwd. Nu komen daar nog eens 51 nieuwe woningen bij aan de Zomereikst­raat. Het gaat dan om 44 huurwoning­en van Nieuw Dak en zeven koopwoning­en van Landwaarts.” Myriam Indenkleef, directeur van Nieuw Dak, wijst erop dat de nieuwe woningen beschikken over een collectief verwarming­ssysteem met een E-peil lager dan zestig. “In de volgende fase, die komend voorjaar opstart, gaan we 46 nieuwe huurwoning­en op de hoek van de Wintergroe­nstraat en de Boshoekstr­aat bouwen”, zegt Indenkleef.

Tuintje

De familie Berk verliet zes jaar geleden haar ondermaats appartemen­t en verbleef in afwachting in een wisselappa­rtement in Nieuw Sledderlo. “De appartemen­ten waar we voordien in woonden, waren verschrikk­elijk”, zegt Harun Berk. “Zoals in de armste uithoeken van de wereld. Ik had drie slaapkamer­s, maar ik kon maar één gebruiken omdat we het gewoon niet warm kregen in de winter. En dan nog moest ik maandelijk­s 200 euro alleen aan elektricit­eit betalen. Om bij echte koude nog zitten te bibberen. We kunnen nu intrekken in ons huisje dat een normaal bestaan mogelijk maakt. Ja, ik kijk er echt naar uit. We hebben drie kinderen. Die hebben eindelijk een tuintje. Je kan wel zeggen dat voor ons nu een nieuw leven begint.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Waar ooit het ondermaats­e appartemen­t van de familie Berk stond, wacht hen nu een hoog kwalitatie­ve woning.
FOTO CHRIS NELIS Waar ooit het ondermaats­e appartemen­t van de familie Berk stond, wacht hen nu een hoog kwalitatie­ve woning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium