Het Belang van Limburg

“Dochter dacht dat ik Bumba was”

Stijn Van der Stockt overweegt nieuwe figuur na de Coach en Sir Alistair

- Tom VETS

Wie naar kijkt, kent Sir Alistair. Net als de Coach is deze vreemde snuiter een creatie van Stijn Van der Stockt. “Volgend jaar weer een andere figuur? Er zit geen plan achter mijn tv-carrière. Maar ik sluit het niet uit.”

Beroemd

Iedereen

Stijn Van der Stockt (33) bedacht voor Iedereen Beroemd eerst de Coach, een enthousias­te sportievel­ing die in een opvallende outfit mensen aanspoorde meer te bewegen. Dit seizoen leerden we hem kennen als Sir Alistair, een man in tropenoutf­it die de Vlaamse gebruiken en gewoonten analyseert. “In mijn studentent­ijd speelde ik al met het idee om een natuurdocu­mentaire over een Waal en zijn dagelijkse rituelen te maken”, zegt Van der Stockt. “Dat is nooit gerealisee­rd wegens geen budget. Maar vorige zomer borrelde dat idee plots weer op.”

Sir Alistair is het afgelopen seizoen op de gekste plekken opgedoken. Van de cyclocross en een subtropisc­h zwembad tot de verkiezing van Miss België. “Alles is gescript. Alle teksten ter plaatse verzinnen is onmogelijk.”

Harde humor

Soms komt de humor vrij hard aan. Zo vertelde Alistair dat vrouwen boven de 50 hun haar kort knippen omdat ze niet meer bruikbaar zijn voor de voortplant­ing en er dus niet meer appetijtel­ijk moeten uitzien. “In mijn universum is dat milde humor. ( lacht) Ik wil het

Stijn VAN DER STOCKT vooral niet te vlak houden. Ik kreeg slechts één keer een njet van de eindredact­eur. We hadden op Waregem Koerse een jong meisje in een jurk gefilmd. Waarop ik zei dat ze een prostituee was die een rijke man aan de haak kwam slaan. Dat vond men niet kunnen. En terecht.”

Van der Stockt schuwt ook de iets risicovoll­ere locaties niet. Zo stond hij afgelopen winter tussen de betogers in Brussel. “Daar was ik op m’n hoede. Het is sowieso al lastiger werken, maar mensen reageren soms wat agressieve­r omdat ze denken dat je hen belachelij­k komt maken. Wat ook wel een beetje zo is.” ( lacht)

Niet alle opnames lopen trouwens van een leien dakje. “Zo filmden we eens de start van de solden. Ik dacht dat het een drukte vanjewelst­e zou worden, maar de Meir in Antwerpen bleef rustig. Dan moet je roeien met de riemen die je hebt en richtte ik me op de para’s die in de winkelstra­ten patrouille­ren. In de reportage vertelde ik dat het mensen van de fashion police waren.”

Ondanks zijn transforma­tie totSir Alistair blijven veel mensen Van der Stockt herinneren aan de Coach. “Zelfs in mijn kostuum van Sir Alistair spreken mensen mij met Coach aan. Misschien omdat de Coach meer polarisere­nd was. Dat was een onnozele aap waarbij je uitgesprok­en vooren tegenstand­ers had. Sir Alistair heeft dat minder.”

Van der Stockt heeft een vrouw en twee kinderen. Wat vinden zij van de capriolen van Stijn? “Voor mijn vrouw is het wennen nu ik een beetje bekend ben. Tijdens onze vakantie kwam iemand op de luchthaven in Spanje om een foto vragen. Mijn oudste dochter van drie was vooral fan van de Coach. Al snapte ze het niet helemaal. Als ik opdook in die felgekleur­de outfit, dacht ze wellicht dat het Bumba was.. ( lacht)

Alles is gescript. Alle teksten ter plaatse verzinnen is onmogelijk

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Stijn Van der Stockt (r) als zijn alter ego Sir Alistair in ‘Iedereen Beroemd’.
FOTO KOEN BAUTERS Stijn Van der Stockt (r) als zijn alter ego Sir Alistair in ‘Iedereen Beroemd’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium