Het Belang van Limburg

“Windstoten van 70 kilometer per uur, maar ik ben optimistis­ch”

- Raymond DE CONDÉ

“Ik zie hem liggen, hij zit naar me te grijnzen”, zegt Paul D’Hoore (58), financieel journalist bij VTM. Vandaag, zaterdag, gaat hij de Mont Ventoux beklimmen naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het dramatisch overlijden van wielrenner Tom Simpson op de gevreesde col.

MONT VENTOUX -

Paul D’Hoore neemt deel aan de Memorial Tom Simpson, die vandaag plaatsvind­t. Hij heeft maanden naar deze uitdaging toegeleefd en heeft zijn best gedaan om zo veel mogelijk gewicht te verliezen. “Dat is niet helemaal gelukt. Ik weeg nu zo’n 80 kilo, maar had toch liever een 7 vooraan gezien. Maar goed, ik ben toch meer dan twintig kilo kwijt.”

Gisteren heeft hij nog wat licht geoefend. “Niet op de Mont Ventoux zelf, dat zou niet verstandig zijn één dag voor het grote werk. We hebben de Col de la Madeleine beklommen, niet de grote col uit de Tour de France maar een gelijknate­ll mige berg van zo’n 400 meter hoogte.”

De omstandigh­eden zijn allesbehal­ve ideaal. “Het is hier 35 graden en er staat veel wind. Er zijn windstoten van 70 km per uur en dat is niet aangenaam op de fiets. Als het tegenzit, hebben we hetzelfde probleem als de Tour vorig jaar, toen de renners niet tot de top mochten rijden omdat het te gevaarlijk was. Er kan zoveel wind staan dat je wordt meegezwiep­t. Het zou jammer zijn als we niet tot aan de gedenkstee­n van Tom Simpson zouden geraken. Maar ik ben optimist.”

Paul D’Hoore zal de beklimming doen in het gezelschap van zo’n 200 wielerfans die Tom Simpson willen gedenken. Onder hen ook dochter Joanne Simpson, ex-judoka Gella Vandecavey­e, ex-veldrijder Bart Wellens, Mathieu en Adri Van der Poel. Ook Kris Hoflack, nieuwsdire­cteur bij VTM, en hoofdredac­teur Nicholas Lataire doen mee.

 ??  ??
 ?? FOTO VTM ?? Paul D’Hoore verloor meer dan twintig kilo voor deze uitdaging.
FOTO VTM Paul D’Hoore verloor meer dan twintig kilo voor deze uitdaging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium