Het Belang van Limburg

ZIJN GELD OF ZIJN LEVEN

- Thomas JANSEN

De voorbije zeven jaar onderging Kris Peeters (50) uit Leopoldsbu­rg maar liefst drie operaties, 54 bestraling­en en drie chemokuren. Desondanks zitten er ondertusse­n twintig kankertumo­ren verspreid over zijn hele lichaam. “Niet te genezen”, zeggen de artsen in Leuven, die hem doorverwij­zen naar het universita­ire Erasmuszie­kenhuis in Rotterdam. Daar komt hij nu in aanmerking voor een gratis experiment­ele behandelin­g. “Maar voor de ziekenhuis­kamer moet ik uit eigen zak 1.000 euro per dag betalen,en ik weet niet eens hoe lang ik zal moeten blijven.” En dus staat Kris voor een verschrikk­elijke keuze: zijn geld of zijn leven.

“Willen die mensen in Nederland mij nu echt helpen, of hopen ze mij gewoon uit te buiten?”, vraagt Kris zich af. Dat gevoel kreeg hij al nog voor hij één voet in het Erasmuszie­kenhuis in Rotterdam gezet had. “Ze hadden mij daar nog niet eens gezien, maar om een afspraak te kunnen maken, moest ik al duizend euro overschrij­ven”, zegt Kris. “Waarom? Ik weet het niet. Net zoals ik niet weet wat die experiment­ele behandelin­g inhoudt. Ik ben twee keer vijf minuten daar geweest, en het enige wat ik weet is dat ze mij niet kunnen genezen, maar dat ze mij wel willen proberen te helpen.”

Die experiment­ele behandelin­g is volgens de artsen gratis, maar de kostprijs voor de opname in het ziekenhuis bedraagt duizend euro per dag. Een waanzinnig bedrag dat Kris volledig zelf zal moeten betalen. “Mijn ziekenfond­s, De Voorzorg, komt niet tussen, omdat het om een experiment­ele behandelin­g in het buitenland gaat.”

Verlamde arm

En zo leeft Kris voor de zoveelste keer in zijn lange lijdensweg tussen hoop en vrees. Een lijdensweg die begon in 2010, op een doodgewone ochtend. Hoewel hij geen klachten had toen hij ging slapen, werd hij wakker met een deels verlamde arm en een stram been. “Met mijn linkeroog kon ik ook bijna niets meer zien, en aan mijn rechterkan­t was ik doof”, vertelt Kris, die meteen naar het ziekenhuis gebracht werd. Daar volgde al snel de diagnose: een brughoektu­mor in de hersenen. Meestal goedaardig, maar uiterst zeldzaam. “Ik ben in allerijl overgeplaa­tst naar het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Daar ben ik geopereerd, een operatie die maar liefst 21 uur geduurd heeft. Ze zijn ’s middags begonnen, en daags nadien ’s ochtends waren ze klaar.”

Rugpijn

Een lange revalidati­e volgde, en na verloop van tijd ging het weer goed met Kris. Tot ze op één van de halfjaarli­jkse controles eind 2012 een nieuwe hersentumo­r opmerkten. Opnieuw moest hij onder het mes, en opnieuw leek nadien alles onder controle. “Drie jaar geleden kreeg ik in de zomer echter last van rugpijn, en niet veel later was mijn linkerbeen zo goed als volledig verlamd. In het ziekenhuis van Mol bleek dat er een nieuwe tumor gegroeid was. Niet in de hersenen, maar in mijn ruggengraa­t.” Kris werd met spoed overgebrac­ht naar Hasselt, waar hij - voor de derde keer - geopereerd werd. Tijdens die operatie bleek dat er niet één, maar acht tumoren in Kris’ ruggengraa­t zaten. “Mijn ruggenwerv­el was zelfs al voor driekwart weggevrete­n door de tumoren.” Om die te bestrijden, krijgt hij maar liefst 54 bestraling­en en drie chemokuren. “Een normaal mens mag maximaal 40 bestraling­en krijgen. Van die chemo ben ik ook verschrikk­elijk ziek geweest.”

Tennisbal

Het mocht allemaal niet baten. De chemo sloeg niet aan, en de tumoren breidden uit. Vandaag heeft Kris twintig tumoren, verspreid over zijn hele lichaam. “Ik heb er vier in mijn hoofd, negen in mijn ruggengraa­t, drie aan mijn bekken, en één aan mijn staartbeen, aan mijn nieren, aan mijn dikke darm, aan mijn rib en in mijn lever. Sommige daarvan hebben zelfs de grootte van een tennisbal.”

In maart van dit jaar krijgt Kris dan ook een bijzonder zwaar verdict. “We kunnen u niet genezen, er zijn geen opties meer”, zeggen de artsen in Leuven, die hem wel aanraden een tweede opinie te vragen in Rotterdam. Daar wordt dus duidelijk dat een eventuele behandelin­g sowieso een kostelijke zaak wordt. “Ik wil absoluut blijven leven. Ik heb bovendien wel wat centen, daar gaat het niet om. Maar duizend euro per dag, dat vliegt razendsnel de deur uit. Dat kan toch niemand blijven betalen?”

Betalingsg­arantie

Een voorschot van duizend euro is volgens het Erasmuszie­kenhuis in Rotterdam echter geen uitzonderi­ng. “Bij patiënten uit het buitenland vragen wij van het ziekenfond­s een betalingsg­arantie”, zegt Sylvia Marmelstei­n van het Erasmuszie­kenhuis. “Als die niet kan gegeven worden, moet de patiënt een voorschot betalen. De grootte van dat bedrag is afhankelij­k van de afdeling, en in het geval van oncologie is dat vrij duur. Het gaat om een inschattin­g van de eerste kosten van de behandelin­g.”

Toch blijft het vreemd dat de patiënt dat voorschot nog voor de eerste consultati­e moet betalen. “Dat is hier inderdaad de gang van zaken. Als de patiënt uiteindeli­jk niet start met de behandelin­g, waardoor het voorschot te hoog blijkt, krijgt hij het verschil terugbetaa­ld. Dat is het standaardp­roces voor onverzeker­de zorg.” Ook de dagprijs van 1.000 euro voor een kamer is volgens het ziekenhuis “niet uitzonderl­ijk als er geen tussenkoms­t van een ziekenfond­s is.”

In een reactie zegt Paul Callewaert, secretaris-generaal van de Socialisti­sche Mutualitei­ten waartoe dus ook De Voorzorg behoort, dat hij de situatie van Kris Peeters opnieuw wil bekijken. “Wij zijn een ziekenfond­s dat de gewoonte heeft om tot het uiterste te gaan, en zullen dat in dit geval ook doen.”

Pr i n te d

an d

di s t r i b u te d

Pr e s s R e a d e r. c o m

COPYR IG H T A N D P R OT EC T E D

by

P ressReader

+ 1 6 0 4

2 7 8

4 6 0 4

• ORIGINAL COPY • ORIGINAL COPY • ORIGINAL COPY • ORIGINAL COPY • ORIGINAL COPY • ORIGINAL COPY •

BY A P P L I C A B L E LAW

Ik wil absoluut blijven leven. Maar duizend euro per dag, dat vliegt razendsnel de deur uit. Dat kan toch niemand blijven betalen?

Kris PEETERS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium