Het Belang van Limburg

Lommel regelt GAS-boetes van Peer en Leopoldsbu­rg

SAMENWERKI­NGSVERBAND UNIEK IN LIMBURG

- Geert VAN BAELEN

Vanaf 1 september voeren Peer en Leopoldsbu­rg ook GASboetes in. Opmerkelij­k is dat ze hiervoor zullen samenwerke­n met Lommel die al sinds 2011 kleine overlast aanpakt met GAS-boetes. Die samenwerki­ng over de gemeentegr­enzen heen is uniek voor Limburg. De drie gemeenten werken vooral samen om kosten te besparen. Lommel heeft al een sanctioner­end ambtenaar die nu verantwoor­delijk wordt voor de drie gemeenten. Bovendien kunnen Peer en Leopoldsbu­rg een beroep doen op de expertise die Lommel sinds 2011 heeft opgebouwd. Omwille van de extra werklast gaat Lommel nog een tweede ambtenaar benoemen. Ook wordt een halve administra­tieve kracht aangeworve­n.

Peer en Leopoldsbu­rg betalen Lommel voor deze dienstverl­ening een forfaitair bedrag van 12.500 euro per jaar. Grote afwezige is Hechtel-Eksel. Burgemeest­er Jan Dalemans: “We hebben hier geen groot overlastpr­obleem. Er is geen draagvlak binnen het schepencol­lege.”

Peer en Leopoldsbu­rg voeren vanaf 1 september ook GAS-boetes in. Opmerkelij­k is dat ze hiervoor zullen samenwerke­n met Lommel, dat dit systeem om kleine overlast aan te pakken al sinds 2011 toepast en dat dus al een sanctioner­end ambtenaar heeft. Peer en Leopoldsbu­rg zullen ook op deze ambtenaar een beroep doen. In ruil betalen ze Lommel een forfaitair bedrag per jaar. “GAS-boetes zijn een belangrijk instrument om kort op de bal te spelen bij overlast”, zegt burgemeest­er Wouter Beke (CD&V) van Leopoldsbu­rg. “In de praktijk willen we vooral bemiddelen, en bestraffen waar het moet.” Zijn collega van Peer, Steven Matheï (CD&V), sluit zich hierbij aan. “Het gaat om zaken die spelen in het dagelijkse leven zoals geluidsove­rlast, hondenpoep of sluikstort­en. Het GAS-reglement creëert vooral duidelijkh­eid voor iedereen.”

Kosten besparen

De drie gemeenten werken vooral samen om kosten te besparen, aangezien er maar één sanctione- rend ambtenaar voor deze drie gemeenten verantwoor­delijk is. Bovendien kunnen Peer en Leopoldsbu­rg een beroep doen op de expertise die Lommel al heeft opgebouwd sinds 2011. “In die periode hebben we een uitgebreid­e GAS-codex geschreven die we in de aanloop naar deze samenwerki­ng nog hebben verbeterd”, zegt Lommels burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a). “Natuurlijk verwachten we wel wat extra werklast. De procureur gaf een gunstig advies om binnen ons personeel een tweede sanctioner­end ambtenaar te benoemen. Ook werven we halftijds een extra administra­tieve kracht aan.” Processen-verbaal worden in de betrokken gemeenten opgemaakt door de politie of door vaststelle­nde ambtenaren. “Als ze verwijzen naar de GAS-codex, komen die bij onze sanctioner­end ambtenaar terecht, die een dossier opstelt”, stelt Vanvelthov­en. “In geval van een geldboete gebeurt de financiële afhandelin­g in Lommel. Bij minderjari­gen wordt er sowieso verplicht gekozen voor bemiddelin­g met een alternatie­ve straf.”

Draagvlak

Peer en Leopoldsbu­rg betalen Lommel voor deze dienstverl­ening een forfaitair bedrag van 12.500 euro per jaar. “Daarmee kunnen we de halftijdse kracht aanwerven. Concreet wordt deze bijdrage betaald via de geïnde boetes. Bij de eindafreke­ning wordt geld doorgestor­t aan de gemeenten, of moeten ze het tekort bijpassen.” De burgemeest­er van Beringen, Maurice Webers, pleitte bij de provincie recent nog voor eenvormigh­eid in heel Limburg. “Die vraag is gegrond, maar we willen hier niet op wachten”, reageert Beke. “Als gemeente dit alleen organisere­n, leek ons niet verstandig. Binnen de politiezon­e Kempenland kon het ook niet, omdat Hechtel-Eksel er nog niet klaar voor is. En zo zijn we bij Lommel terechtgek­omen.”

Grote afwezige is inderdaad Hechtel-Eksel. “We hebben hier geen groot overlastpr­obleem. Er is geen draagvlak binnen het schepencol­lege”, stelt burgemeest­er Jan Dalemans (HE).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium