Het Belang van Limburg

Klanten van twee cafés in Lommel getest op tbc

Lommelaar met tbc was vaste bezoeker van de horecazake­n

- Geert VAN BAELEN

Op 14 juli gaat het Agentschap Zorg en Gezondheid tuberculos­e-testen organisere­n voor de klanten van twee cafés op het marktplein in Lommel. Het gaat om een 70-tal personen. Het agentschap kreeg half mei de melding dat een Lommelaar in het ziekenhuis was opgenomen met tbc. Hij is een vaste klant van de twee horecazake­n.

Een mobiele eenheid van het agentschap zal in juli aan de twee cafés tbc-testen afnemen.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid gaat midden juli uit voorzorg een tuberculos­etest organisere­n voor de klanten van twee cafés aan het Lommelse marktplein. Half mei kreeg het agentschap de melding dat een Lommelaar in het ziekenhuis is opgenomen met tuberculos­e. “De man is een vaste klant van deze twee horecazake­n. Daarom raden we ook de andere regelmatig­e bezoekers aan om zich te laten testen”, klinkt het. “Wanneer er bij iemand tbc wordt vastgestel­d starten we een contactond­erzoek op”, zegt woordvoers­ter Marleen van Dijk van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Daarbij worden alle mensen uit de naaste omgeving van de patiënt sowieso getest. Omdat ook gebleken is dat de man een vaste klant is in twee Lommelse cafés, willen we de andere regelmatig­e stamgasten eveneens de kans geven om zich te laten testen.”

Samenwerki­ng

Het gaat om de cafés Melchior en Stamineeke aan het marktplein. Van Dijk: “We werken nauw samen met de cafébazen. Ze hebben brieven met onze oproep verspreid onder hun trouwe klanten. Het gaat over een groep 60 à 70 personen. Wie meerdere uren met de bewuste persoon in dezelfde ruimte heeft doorgebrac­ht en zich zorgen maakt, raden we aan om zich te laten screenen.”

Een persoon met tuberculos­e brengt bij het spreken, hoesten en niezen tbc-bacteriën in de lucht. “Maar de kans op besmetting is enkel groot bij een langdurig contact van heel erg dichtbij. En niet iedereen die de bacteriën inademt, wordt ziek. Wie niet ziek wordt, besmet verder ook geen anderen. Een gezond lichaam maakt automatisc­h afweerstof­fen die een uitbreidin­g van de ziekte tegengaan. Een occasionel­e klant, die er recent eens iets heeft gedronken, moet zich geen zorgen maken. “

Mobiele eenheid

Zorg en Gezondheid zal op 14 juli met een mobiele eenheid afzakken naar de twee cafés om de tbc-testen af te nemen: om 10 uur in Café Melchior en om 11 uur in Café Het Stamineeke. “Er wordt een kleine hoeveelhei­d vloeistof tuberculin­e, in de huid van de arm aangebrach­t. Enkele dagen later kan dan via een huidreacti­e worden afgelezen of iemand besmet is. Die opvolging gebeurt op maandag 17 juli om 10 uur. Mensen kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om langs de huisarts te gaan. Na een positieve test zal een longfoto worden gemaakt om te kijken of de tuberculos­e zich heeft ontwikkeld en volgt een gepaste behandelin­g.” De beide café-uitbaters waren gisteren niet bereikbaar voor reactie.

 ?? FOTO GVB ?? De Lommelaar bij wie tbc is vastgestel­d, was ook een vaste klant van twee cafés aan het marktplein.
FOTO GVB De Lommelaar bij wie tbc is vastgestel­d, was ook een vaste klant van twee cafés aan het marktplein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium