Het Belang van Limburg

De Sleutel na meer dan tien jaar weg uit noodklasje­s

Nieuwe school komt vlak langs nog te bouwen wijk met 300 wooneenhed­en

- Chris NELIS

Tussen de wijk Nieuw Sledderlo en de nieuw te bouwen wijk Meiboom komt het nieuwe gebouw van basisschoo­l De Sleutel en kleuterafd­eling Mickey Mouse. Dat maakten gisteren schepenen Gianni Cacciatore (Pro Genk) en Michaël Dhoore (CD&V) bekend in de rand van de voorstelli­ng van een nieuw woonprojec­t. Dat omvat driehonder­d wooneenhed­en langs het nieuw aangelegde deel van de Wintergroe­nstraat, tussen Nieuw Sledderlo en Terboekt. In september is het tien jaar geleden dat de kinderen van De Sleutel niet meer naar het vertrouwde gebouw aan de Etienne Farbylaan naar school gingen, maar naar de tijdelijke klascontai­ners in de Putwijerst­raat. Aanleiding was de slechte luchtkwali­teit afkomstig van het industrieg­ebied van Genk-Zuid. Toen nog voorzien voor een periode van vijf jaar. Uiteindeli­jk is de knoop nu doorgehakt voor de definitiev­e vestiging van de nieuwbouw. Die komt aan de rand van de Wintergroe­nstraat, even voorbij de Boshoekstr­aat. Het zal nog wel enkele jaren duren vooraleer de kinderen en leerkracht­en kunnen verhuizen, maar het is alleszins een belangrijk­e stap naar degelijke huisvestin­g. Sommige kinderen hebben inmiddels het volledige kleuter- en basisonder­wijs in de containerk­lassen doorgebrac­ht. Volgens schepen Gianni Cacciatore zal de stad mee investeren in de sport- en turnzaal van de school. “Met de afspraak dat die overdag door de kinderen en ’s avonds door bewoners van de wijken gebruikt kan worden.”

Nieuwe wijk

Niet toevallig komt de nieuwe school tussen de wijk Nieuw Sledderlo en de nog te bouwen wijk Meiboom. “We voorzien in totaal in driehonder­d wooneenhed­en”, zegt Michaël Dhoore, schepen van Ruimtelijk­e Ordening. “Neen, het wordt geen nieuwe sociale wijk, eerder een mix. We sluiten woonentite­iten van vijf hoog niet uit, maar er komen geen torenhoge appartemen­ten zoals Zonneweeld­e. Belangrijk is dat het groenkarak­ter uitgesprok­en is en dat de wijk uniformite­it uitstraalt. Alleen in het zuidoostel­ijdraaid”, Michaël DHOORE

Schepen ke deel van de Wintergroe­nstraat komen woningen. De andere kant van de weg blijft bos met sport- en andere faciliteit­en.”

Een ontwikkela­ar is er nog niet. “In 2011 zijn er wel al voorstelle­n geweest van projectont­wikkelaars, maar die zijn op niets uitge- gaat Dhoore verder. “Misschien ook wel omdat we de lat te hoog hebben gelegd. Voor de nieuwe procedure zullen we dan ook minder voorwaarde­n en voorschrif­ten opleggen. We laten ruimte voor meerdere initiatiev­en.”

In september wordt die nieuwe procedure voor het aangaan van samenwerki­ngen met zowel particulie­ren als projectont­wikkelaars opgestart. “Het project kadert in de realisatie van het masterplan LO2020 met als doel Sledderlo en Nieuw Sledderlo uit het isolement te halen en qua faciliteit­en beter te laten aansluiten op de rest van Genk”, zegt schepen Gianni Cacciatore.

We sluiten woonentite­iten van vijf hoog niet uit, maar torenhoge appartemen­ten zoals Zonneweeld­e zien we niet zitten

meiboomgen­k.be

 ?? FOTO CN ?? Op deze plek aan de linkerzijd­e van de Wintergroe­nstraat komt de nieuwbouw van basisschoo­l De Sleutel en kleuterafd­eling Mickey Mouse.
FOTO CN Op deze plek aan de linkerzijd­e van de Wintergroe­nstraat komt de nieuwbouw van basisschoo­l De Sleutel en kleuterafd­eling Mickey Mouse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium