Het Belang van Limburg

EVY GRUYAERT ZOEKT GOUDEN IDEEËN

VIER maakt Vlaamse versie van internatio­nale hit ‘Dragon’s Den’

- Tom DE LEUR

Evy Gruyaert (37) gaat op VIER ‘Leeuwenkui­l’ presentere­n, een nieuw programma waarin mensen met een gouden idee of bedrijfspl­an drie minuten krijgen om geld los te peuteren bij een jury van zakenmense­n. VIER begint vandaag met de selecties voor ‘Leeuwenkui­l’, een programma dat ondernemer­s, uitvinders en creatieve denkers moet aanspreken. Vier is vooral op zoek naar mensen met “een gouden idee, een innovatiev­e geest of een waanzinnig­e ambitie om hun bloeiende zaak uit te breiden”. Kandidaten krijgen in het programma welgeteld drie minuten om hun idee te verkopen aan een jury van zakenmense­n die naar eigen goeddunken geld in het idee of bedrijf kunnen pompen. Wie zichzelf goed kan verkopen, heeft een streepje voor, maar het idee moet vooral getuigen van creativite­it, vernieuwin­g, visie en financiële haalbaarhe­id. ‘Leeuwenkui­l’ is de Vlaamse versie van het programma ‘Dragon’s Den’ (letterlijk: het hol van de draak), dat een internatio­nale hit is geworden. In de VS loopt het programma als ‘Shark Tank’, de Britse omroep BBC zit inmiddels al aan vijftien seizoenen. In Engeland is herhaaldel­ijk gebleken dat een “ja” van een investeerd­er in het programma een wereld van verschil kan betekenen. In 2007 investeerd­en twee zakenlui in ruil voor 40 procent van de aandelen 45.000 euro in het bedrijf van Keith Graham, een vrolijke kerel met rastahaar die zijn pikante barbecuesa­uzen al zingend kwam aanbevelen. Vandaag is het bedrijf Levi Roots Reggae Reggae

Trunki’s

Een “nee” in het programma betekent dan weer niet dat een idee nooit iets kan worden: toen Rob Law in 2006 110.000 euro probeerde in te zamelen voor zijn koffers voor kinderen waarmee de kleintjes ook konden rondrijden alsof het auto’s waren, wou niemand investeren. Vandaag rijden er meer dan twee miljoen Trunki’s rond, won de man meer dan honderd prijzen voor zijn ontwerp en draaide zijn bedrijf vorig jaar meer dan tien miljoen euro omzet.

De Vlaamse versie wordt gemaakt door productieh­uis ZodiakBelg­ium, dat onder meer ‘ De Buurtpolit­ie’ en ‘Liefde voor Muziek’ maakt. Wanneer het programma op VIER te zien is, is nog niet bekend.

kan via www.vier.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium