Het Belang van Limburg

Topterrass­en in Limburg

Onze jury

-

Ha, niets dan vrolijke gezichten bij Koe-vert in Kiewit! Klein en groot smullend van een ambachteli­jk ijsje, gezelschap­pen van diverse pluimage gezellig aan de koffie - al dan niet met een stuk vlaai - of aan een verfrissen­d drankje. Hoge kinderstem­men alom.

HASSELT -

Kiewit is zo’n plek waar iedereen zich prettig voelt. “Ik kwam hier vroeger vaak met de kinderen”, herinnert Fabienne zich. Je kan er dan ook eindeloos wandelen, fietsen, naar de speeltuin of de kinderboer­derij gaan of, net als wij, iets drinken of eten op het goed toegankeli­jk terras van de brasserie dat uitkijkt op de speeltuin. Zelf kom ik hier samen met een paar wandelvrie­ndinnen ook regelmatig om bij te komen na een fikse wandeling. Ook in de winter. Dit is een leuke, kleinschal­ige zaak met een positieve insteek, uitgebaat door De Wroeter. Die levert niet alleen de verse groenten uit hun serres maar zorgt ook voor tewerkstel­ling.

Biosapjes

Het is fijn te ervaren hoe vriendelij­k iedereen hier is waardoor ook kleine schoonheid­sfoutjes door de vingers worden gezien. Voor de bediening moet je zelf zorgen. “Zal ik eerst een drankje halen?”, stelt Didier voor. Er is een mooi aanbod biosapjes, biostreekb­ieren en klassieker­s. De wijn is van Oxfam en veel producten zijn fair trade. “Dat alleen al vind ik top”, zegt hij terecht. De eetkaart is niet zo heel uitgebreid, maar we vinden alle drie wel iets waar we zin in hebben.

Fabienne mist nog een maaltijdsa­lade, maar dat is maar een detail. Het wordt verse dagsoep, croque bolognaise en een bruine boterham met gerookte zalm en verse kaas. Dat alles tegen zeer democratis­che prijzen. Ik geef binnen onze bestelling door aan de toog waar ik al even vriendelij­k geholpen word, reken af en krijg een nummertje mee.

Sfeer

Het is hier fijn zitten. Aan de lage houten tafels met banken of aan tafeltjes voor vier zoals dat van ons. De sfeer is ontspannen en het weer zit ook al mee. Dit voelt als vakantie.

Onze bestelling wordt, na even zoeken, aan tafel gebracht. Het ziet er allemaal smakelijk uit. Fabienne is enthousias­t over de wortelsoep die vers en goed gekruid is. “Zalige bolognaise met veel groenten”, mompelt Didier tussen twee happen door. Ook de huisgemaak­te verse kaas met kruiden bij mijn boterham is overheerli­jk.

Proevertje

“Ik ben echt verrast,” zegt Fabienne. “Dit is bijzonder lekker allemaal.” En daar zijn ook wij het roerend mee eens. Eenvoudig eten met verse producten en goed bereid. Een pannenkoek met stroop die we als proevertje delen bevestigt dit. Koe-vert krijgt van ons een dikke pluim.

 ??  ??
 ??  ?? Fabienne Custers is zaakvoerde­r Home Cooking, docent CVO-Step in Hasselt en voedingsde­skundige in opleiding Didier Bastiaens is marketeer en initiatief­nemer van Vrienden van de Smaak en culinaire reizen Hilaire Spreuwers is bierexpert en Gastronomi­e...
Fabienne Custers is zaakvoerde­r Home Cooking, docent CVO-Step in Hasselt en voedingsde­skundige in opleiding Didier Bastiaens is marketeer en initiatief­nemer van Vrienden van de Smaak en culinaire reizen Hilaire Spreuwers is bierexpert en Gastronomi­e...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium