Het Belang van Limburg

“Niet geld maar tijd maakt gelukkig”

Studie wijst uit dat tuinman gelukkiger maakt dan tv

- Mohamed LAGHMOUCH

Geld maakt gelukkig. Toch als je er tijd mee koopt, zo stelt econoom Paul Smeets van Maastricht University. Hij onderzocht het uitgavepat­roon van zesduizend Nederlande­rs, Amerikanen en Denen en het daaraan gekoppeld geluksgevo­el. Wat blijkt, als je geld uitgeeft aan diensten waarmee je tijd bespaart, gaat je geluksnive­au omhoog. “Mensen kunnen dus beter een tuinman hun haag laten snoeien, dan een nieuwe tv kopen”, zegt Smeets. Pronken met een nieuwe jeansbroek of juwelen brengt wel degelijk geluk met zich mee “van korte duur welteverst­aan”, zegt Smeets. Maar volgens de hoogleraar van de Universite­it van Maastricht is geluk vooral een kwestie van tijd. “Het is niet zo dat als je meer verdient je per se gelukkiger bent. Jan met de pet kan even gelukkig zijn als de Zuckerberg­s van deze wereld, als hij het geld maar goed uitgeeft. En met goed uitgeven bedoel ik niet: laat het geld maar rollen. Investeer slim. Niet in een grotere woning, maar in ontspannin­g. Je raakt gewend aan de omvang van je woning, maar een uur in de file staan went nooit. Geef het geld ook uit aan goede doelen. Want als je geld weggeeft, word je ook gelukkig.”

Meer dan 17.000 onderzoeke­n zijn er al gevoerd naar hoe geld invloed heeft op je geluksgevo­el. “Maar er is nooit onderzocht hoe je het geld moet uitgeven om echt gelukkig te zijn. Tot nu”, zegt Smeets. We leven in een consumptie­maatschapp­ij “waarbij we in een ratrace verwikkeld zitten om almaar meer spullen te kopen. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer spullen je hebt, des te ongelukkig­er je bent”, zegt Smeets. “Dat gaat wel in tegen de manier waarop economen redeneren.” Je geeft geld dus beter niet uit aan materiële dingen, wel aan diensten waar je tijd mee bespaart. “Als je zelf niet graag tuiniert, kan je beter de tuinman de haag laten snoeien dan zelf te staan sukkelen. Of als je niet graag poetst, schakel je beter schoonmaak­hulp in. Zo houd je meer tijd over om dingen te doen die je leuk vindt.”

Miljonairs

Meer vrije tijd leidt tot minder stress, althans theoretisc­h. “Klopt, maar dat is het afgelopen Paul SMEETS

Professor decennium duidelijk niet gebeurd. We hebben meer vrije tijd én meer stress. We springen niet goed om met die vrije tijd. Misschien hebben sociale media er wel iets mee te maken. Ook met de ratrace trouwens.” Volgens Smeets gaat het niet om de hoeveelhei­d vrije tijd. “Wel de manier waarop we ermee omgaan. Want een doorsnee burger heeft evenveel vrije tijd als een miljonair. Het verschil is dat de rijken hun vrije tijd anders indelen. Ze gaan sporten en doen vrijwillig­erswerk, terwijl anderen gewoon televisie kijken.” De professor merkt op dat vrijwillig­erswerk mensen gelukkiger maakt. “Het gevoel dat je iemand kan helpen, is vrijwel onbetaalba­ar.” Smeets zegt dat mensen vooral moeten doen wat hen gelukkig maakt. “Als je zelf graag poetst, tuiniert of kookt dan kan je dat beter zelf blijven doen. Het is een vorm van ontspannin­g.” Zelf heeft Smeets een schoonmaak­ster in dienst. “En ik heb een collega van mij overtuigd hetzelfde te doen. Resultaat: hij wil niet meer anders”, besluit Smeets.

Investeer slim. Niet in een grotere woning, maar in ontspannin­g

 ?? Foto LISA VAN DAMME; LVD ?? Tenzij je zelf graag tuiniert, kan je beter een tuinman inhuren. Uit een Nederlands­e studie blijkt dat je er gelukkiger van wordt.
Foto LISA VAN DAMME; LVD Tenzij je zelf graag tuiniert, kan je beter een tuinman inhuren. Uit een Nederlands­e studie blijkt dat je er gelukkiger van wordt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium