Het Belang van Limburg

Duurste Europese film ooit dreigt te zinken

Fransman Besson waagt grote gok met ‘Valerian’

- Chris CRAPS

Fransman Luc Besson probeert als enige in Europa de Amerikanen op hun eigen terrein te verslaan. Met de sciencefic­tionfilm ‘Valerian and the City of Thousand Planets’ maakte hij de duurste Europese film ooit in een poging om ‘Spider-Man: Homecoming’, ‘Cars 3’ en ‘Dunkirk’ het vuur aan de schenen te leggen. Wat zijn de kansen voor deze Europese ‘Star Wars’? Luc Besson was als kind verzot op de strip ‘Valérian et Laureline’ van Pierre Christin en Jean-Claude Mézières, over twee politieage­nten die voor de veiligheid van het universum zorgen. Jaren later werkte Mézières mee aan de look van ‘The Fifth Element’ en stelde hij aan Besson voor om een film te maken van zijn strip. Maar intussen had George Lucas er al flink wat uit gejat voor zijn ‘Star Wars’-reeks en besefte Besson dat hij enorm veel geld nodig had voor baanbreken­de speciale effecten. Pas toen James Cameron ‘Avatar’ maakte in 2009, vond de Fransman de tijd rijp. Besson was toen al met zijn bedrijf EuropaCorp de meest succesvoll­e studiotyco­on van Europa met ook macht in de VS. Maar hij wist dat hij op technisch vlak de lat hoog moest leggen om met players zoals Cameron te kunnen concurrere­n. Daarom heeft het nog eens acht jaar geduurd voor ‘Valerian’ bioscoopkl­aar was. “‘Valerian’ is de grootste film van mijn leven geworden”, zegt Besson. “‘The Fifth Element’, die ik 20 jaar geleden gemaakt heb, bevatte 180 shots met speciale effecten, ‘Valerian’ heeft er 2700.”

Europacorp

‘Valerian and the City of Thousand Planets’, met in de hoofdrolle­n Dane DeHaan en Cara Delevigne, kost volgens geruchten in de media zo’n 200 miljoen dollar. Het werkelijke budget ligt eerder rond de 150 miljoen dollar. Met de promotie erbij gerekend zal de kostprijs wellicht toch nog oplopen in de richting van de 250 miljoen dollar. Dat is enorm veel, zeker voor Europa. In bepaalde media verwacht men dat EuropaCorp in gevaar zal komen, moest de film floppen. Maar Besson is er op dat vlak gerust in. Hij heeft de kosten verspreid over verschille­nde maatschapp­ijen die hielpen met de enorme investerin­g. Onder die investeerd­ers zijn de bank BNP Paribas, die 10 miljoen euro heeft opgehoest, en een Chinese maatschapp­ij, die bereid was om 50 miljoen dollar in te brengen. Intussen had Besson de film al op voorhand in Cannes aan 100 landen verkocht. Uiteindeli­jk zit EuropaCorp zelf met minder dan 20 miljoen dollar in de film. Een mild fiasco zal de maatschapp­ij zeker niet ondermijne­n. Moest de film zwaar floppen, zullen een aantal investeerd­ers wel flink zweten. En Besson een klein beetje. “In geval van een flop is het probleem niet van financiële aard”, laat hij weten. “Het risico bestaat wel dat we onze geloofwaar­digheid verliezen met dit soort films.”

Slechte start

De zwakke score voor de film in de VS voorspelt weinig goeds. Op 3 dagen tijd haalde ‘Valerian’ nog geen 17 miljoen dollar binnen. In vergelijki­ng deed ‘Dunkirk’ het met 51 miljoen dollar in dezelfde periode fors beter. Dat heeft zeker te maken met de lovende kritiek op de film van Christophe­r Nolan, maar vooral met het feit dat de prent onthaald wordt als een uniek evenement. De kritieken op ‘Valerian’ varieerden van ‘leuk’ tot ‘barslecht’ en het evenementg­ehalte kreeg al a priori een deuk door de recente reeks van goed scorende sciencefic­tionfilms van Amerikaans­e bodem. Amerikanen zitten niet te wachten op een stripverfi­lming die ze niet echt kennen, en zeker niet wanneer die in de lijn van hun ‘Star Wars’ ligt. Dus moet Besson de grote winsten elders gaan zoeken. In Europa is de strip al iets bekender, maar het valt te betwijfele­n of Europeanen zoals Amerikanen nog grote honger hebben naar dit soort van pulpscienc­efictionfi­lms. Mogelijk komt de grote redding voor Besson uit China. ‘Warcraft’ van Duncan Jones flopte compleet in de VS, maar in China deed hij het beter dan ‘The Force Awakens’. Nu al besluiten dat ‘Valerian’ de flop van het jaar wordt, is dus voorbarig.

Scenarist Besson

En toch. Je kan ‘Warcraft’ uitspuwen, het verhaal van de film werd toch op een degelijke en overzichte­lijke manier verteld. Dat is niet het geval met ‘Valerian’. Luc Besson is meticuleus wat betreft de look van zijn films, maar hij schrijft vreselijke scenario’s. Alsof hij ze in een paar dagen heeft afgehandel­d. De personages hebben geen diepte, de dialogen zijn banaal en flauw en, zeker in het geval van ‘Valerian’, bouwen de chaotische sequensen op naar een clichéclim­ax die meer moraal dan verhaal bevat. Als ‘Valerian’ ten onder gaat, zal dat de voornaamst­e dooddoener zijn. Besson had een voorbeeld moeten nemen aan ‘Avatar’ en zelfs ‘The Force Awakens’, grote spektakelf­ilms die een verhaal op een heldere manier vertellen . Besson is iemand die denkt dat hij alles kan, maar schrijven hoort daar niet bij.

Als de film flopt, zal het probleem niet financieel zijn. Onze geloofwaar­digheid staat op het spel Luc BESSON

Regisseur

 ?? FOTO ISOPIX ?? Agent Valerian (Dane DeHaan) moet samen met zijn partner Laureline (Cara Delevigne) de veiligheid van het universum bewaken.
FOTO ISOPIX Agent Valerian (Dane DeHaan) moet samen met zijn partner Laureline (Cara Delevigne) de veiligheid van het universum bewaken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium