Het Belang van Limburg

Auto vermoorde Genkenaar gevonden

Zoektocht naar Ronald Vandereyck­en gaat verder

- Nancy VANDEBROEK

LANAKEN - Tussen de brug van de Kompveldst­raat en die van Briegden in het Lanakense Gellik is gisteren de auto van de vermiste Genkenaar Ronald Vandereyck­en (53) uit het Albertkana­al gehaald. De wagen, een lichtgrijz­e Peugeot 207, werd meteen meteen voor een grondig sporenonde­rzoek overgebrac­ht naar de brandweerk­azerne in Lanaken. Een zoektocht met lijkenhond­en naar het lichaam van de vermiste Genkenaar in de bossen op de grens van Zutendaal en Lanaken leverde gisteren geen resultaat op. De Peugeot 207 van Genkenaar Ronald Vandereyck­en (53) moet nog niet lang in het water hebben gelegen ter hoogte van de oude ijzeren brug van Briegden. Bij eerdere peilingen naar autowrakke­n niet zo lang geleden werd de wagen namelijk niet gedetectee­rd. Gisterenna­middag werd de auto dan toch door de brandweer uit het kanaalwate­r gehesen. De vondst zou alvast kunnen leiden tot een doorbraak in het onderzoek naar Ronald Vandereyck­en. De Genkenaar werd op zaterdag 3 juni voor het laatst gezien na een bezoek aan een apotheek in het centrum van Genk. Zijn lichtgrijz­e Peugeot werd de volgende dag, op zondag 4 juni, rond 16.45 uur in verdachte omstandigh­eden opgemerkt in de Louis Paul Boonstraat in Gellik. De Peugeot werd er gesignalee­rd in de omgeving van de Kompveldst­raat en Wijerdijk, dat is de kanaalbrug net ten westen van de brug van Briegden.

Plas bloed

In die onmiddelli­jke omgeving werd korte tijd na de verdwijnin­g

van Vandereyck­en ook een grote plas bloed gevonden op een landweg. DNA-onderzoek wees uit dat het bloed van de vermiste Genkenaar was. Kortbij de plek waar de bloedplas lag, werd gisternami­ddag ook de wagen van Vandereyck­en gevonden. Speurders gaan er dan ook al een hele tijd van uit dat Ronald Vandereyck­en op een gewelddadi­ge manier om het leven is gebracht. Als verdachte zit Bilzenaar Marc C. (49) al enkele weken in de cel. Hij kende Vandereyck­en van in de gevangenis, en in het weekend dat Vandereyck­en verdween zouden er nog telefonisc­he contacten zijn geweest tussen beide mannen. In Lanaken doet ook het verhaal de ronde dat Marc C. kort na de verdwijnin­g van Vandereyck­en de lichtgrijz­e Peugeot bij een particulie­r heeft aangeboden in ruil voor een motor die te koop stond. Toen de verkoper echter opmerkte dat hij niets kon doen met een bebloed interieur zou Marc C. hebben gezegd dat hij de auto in het Albertkana­al zou laten verdwijnen.

Zoekacties

In het onderzoek zijn al verschille­nde zoekacties naar de vermiste Genkenaar gehouden, telkens zonder resultaat. Eerder werd er gezocht in het Hoefaertbo­s in Eigenbilze­n en in de omgeving van het Sint-Barbarazie­kenhuis, waar het signaal van Vandereyck­ens gsm nog door een zendmast werd opgepikt. De zoekacties brachten tot nu toe niets op, en Vandereyck­ens lichaam werd ook niet in zijn auto gevonden. Het onderzoek naar de Genkenaar wordt inmiddels voortgezet.

Niet onbesproke­n

De zoekacties doen denken aan de speuractie­s naar het lichaam van Lanakenaar Jack Gerin die in oktober 2002 verdween, en naar dat van Maastricht­enaar Jean Leclaire. In die onderzoeke­n viel ook de telkens de naam van Bilzenaar Marc C.

Leclaire verdween in februari 2003. Het ging wellicht om een drugsafrek­ening: zijn huis stond bekend als dealadres. Marc C. werd meteen als hoofdverda­chte beschouwd. Hij werd korte tijd later in Spanje gearrestee­rd in verband met een drugstrans­port. Marc C. werd uiteindeli­jk vrijgespro­ken voor de moord op Leclaire, maar werd wel veroordeel­d voor vrijheidsb­eroving. Hij bekende dat hij Leclaire in de kelder van diens huis had vastgebond­en en mishandeld. De rechtbank oordeelde het aannemelij­k dat Jean Leclaire dood is. Twee getuigen hadden de Nederlande­r namelijk dood zien liggen in zijn slaapkamer, maar zijn lijk werd nooit gevonden. Vermoedens zijn er dat Jacques Gerin uit Lanaken op dezelfde wijze om het leven is gebracht. Gerin was bekend in het milieu van buitenwipp­ers. Op 20 oktober 2002 zou hij nog gezien zijn door zijn vroegere levenspart­ner, met wie hij in Gellik nog maar pas een huis had gebouwd. De dag voordien zou hij het laatst zijn gezien in Lanaken. Ook Gerins lichaam werd nooit teruggevon­den.

 ??  ??
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Op deze landweg in de buurt van het Albertkana­al werd een grote plas bloed van Ronald Vandereyck­en gevonden. Zijn auto werd gisteren uit het kanaal gevist.
FOTO'S TOM PALMAERS Op deze landweg in de buurt van het Albertkana­al werd een grote plas bloed van Ronald Vandereyck­en gevonden. Zijn auto werd gisteren uit het kanaal gevist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium