Het Belang van Limburg

“Minder postjes is duurder, niet goedkoper”

Intercommu­nales moeten afslanken

- Liliana CASAGRANDE

De beslissing van de Vlaamse regering om de raden van bestuur voor intercommu­nales te beperken tot 15 leden, stoot op heel wat protest van afvalinter­communale Limburg.net. Nu hebben ze 45 leden, een voor elke gemeente. Een afslanking betekent dat ze in 30 gemeenten zelf alles moeten gaan uitleggen. “We besparen dus niets”, zegt voorzitter Walter Cremers. “Bovendien is dit niet democratis­ch.”

Walter Cremers (sp.a), voorzitter van Limburg.net, heeft samen met zijn twee ondervoorz­itters Raf Truyens (CD&V) en Eddy Franssen (Open Vld) een brief gestuurd naar Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) waarin ze duidelijk vragen om de beslissing voor het inperken van mandaten in intercommu­nales te herzien. Het ontwerp van decreet is al twee keer principiee­l goedgekeur­d door de Vlaamse regering. Maar vanuit de basis groeit het protest. Limburg.net zal zelfs twee derde van de gemeenten moeten bedanken. “We worden gestraft omdat we de grootste afvalinter­communale van Vlaanderen zijn”, zegt Cremers. In andere provincies zijn er meer afvalinter­communales, waardoor het probleem minder groot is dan in Limburg. “Wij willen dat elke gemeente vertegenwo­ordigd blijft, ook in de raad van bestuur, want daar vallen alle beslissing­en.”

Volgens Cremers is er een verschil met de intercommu­nales voor nutsvoorzi­eningen, omdat je voor afval moet betalen om van iets af te geraken in plaats van om iets te krijgen, zoals bij riolering of stroom. Over afval sorteren kan je een mening hebben en daar kan je een bepaald beleid rond voeren. “We zijn er nu in geslaagd om al zes jaar de prijzen niet meer te verhogen en ook de volgende zes jaar zullen we proberen om dat niet te doen”, zegt Cremers. “Verder blijven we investeren in proefproje­cten. We zijn dus al efficiënt, maar daar worden we niet op beoordeeld. Dit is gewoon het gevolg van wantoestan­den in andere instelling­en zoals Publifin waar wij niets mee te maken hebben.”

70.000 euro

Limburg.net heeft ook uitgereken­d wat het nu precies zou besparen. “Zogezegd 70.000 euro per jaar aan zitpenning­en (205 euro bruto per persoon per vergaderin­g, nvdr.), maar we gaan wel zelf naar elke gemeente moeten gaan om uit te leggen wat we willen beslissen. Dat zouden we eigenlijk zelfs op de gemeentera­den moeten doen, want de leden van de raad van bestuur vertegenwo­ordigen net de gemeentera­ad. Als je dat drie keer per jaar moet doen voor de 30 gemeenten die niet meer vertegenwo­ordigd zijn, dan heb je daar personeel voor nodig en dat kost ook geld. Het is ook niet democratis­ch om voor 30 gemeenten geen vertegenwo­ordiger te hebben.”

De oefening voor heel Vlaanderen hebben ze ook al gemaakt. Als de 25 afvalinter­communales elk 15 vertegenwo­ordigers krijgen, levert dat 370 postjes op. Als elke gemeente er eentje krijgt, zijn er dat 308. “Je kan dus ook besparen door toch elke gemeente één vertegenwo­ordiger te geven.”

Juridisch

Die vertegenwo­ordigers zijn er anders wel in de algemene vergaderin­g, daar blijft elke gemeente wel nog in zitten. “Maar de algemene vergaderin­g neemt geen beslissing­en”, zegt Cremers. Limburg.net heeft ook vragen bij de juridische haalbaarhe­id van de nieuwe regels. Ze vrezen dat dit in strijd is met onder meer de gemeenteli­jke autonomie zoals voorzien is in de grondwet.

Het is nu mogelijk om een tussenorga­an op te richten, maar de voorwaarde is dan dat de leden geen zitpenning­en krijgen. Daar knelt het schoentje

Woordvoerd­er Liesbeth HOMANS (N-VA)

Homans

Homans houdt voet bij stuk. “Het is nu mogelijk om een tussenorga­an op te richten waar je kan debatteren over onder andere de koers die wordt gevaren in de intercommu­nale”, zegt haar woordvoerd­er. “Maar de voorwaarde is dat ze geen zitpenning­en krijgen en daar knelt het schoentje.” “Het gaat echt niet om postjes”, reageert Cremers. “Wel om efficienti­e en om democratie.”

 ?? FOTO PPN ?? Walter Cremers van Limburg.net.
FOTO PPN Walter Cremers van Limburg.net.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium