Het Belang van Limburg

Bejaarden baas

- DE KERN Door Liliana Casagrande REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen legt dit jaar 11 miljoen euro op tafel om mensen met een zware zorg beter te helpen. Het gaat om mensen die nu al in een rusthuis zitten. Er was dus al geld voorzien voor een bed, maar niet genoeg voor wie naast dat bed moest staan. De betere woonzorgce­ntra deden alsof ze dat extra geld al gekregen hadden en betaalden toch extra personeel. Den Akker uit Sint-Truiden legde dit twee jaar geleden nog uit aan de hand van twee foto’s. Op de ene foto stonden zes personeels­leden. Dat was wat ze betaald kregen voor een groep van 30. Op de andere stonden er 12, dat is waar ze eigenlijk recht op hadden. Die tekorten waar zowat alle woonzorgce­ntra over klagen, leiden tot allerlei trucs waarbij het uiteindeli­jk toch gewoon de patiënten zijn die hiervoor opdraaien. Rechtstree­ks of onrechtstr­eeks. Door een hogere rekening of door minder zorg. De verhalen van verpleegku­ndigen die ’s nachts in hun eentje moeten instaan voor een half of een heel rusthuis, hebben we al vaak genoeg gehoord. Allemaal volgens de wettelijke norm, maar die is soms zo belachelij­k dat het personeel er helemaal gek van wordt. Zeker nu de zorg vaker in handen komt van investerin­gsgroepen is het hoog tijd om het kaf van het koren te scheiden. Wie alleen uit is op het uitkeren van winst aan aandeelhou­ders, zal niet snel meer personeel inzetten dan verplicht. Vandeurzen moet die normen dus snel herbekijke­n. Gelukkig zijn er nog OCMW-rusthuizen die voor wat concurrent­ie zorgen. Als zij mooie kamers en goede zorg aanbieden voor een bepaalde prijs, dan kunnen ook de privé-investeerd­ers van een paar straten verder daar niet voor onderdoen. Maar ook de ene privé-investeerd­er is de andere niet. Sommigen denken echt na over hoe je een bewoner gelukkiger kan maken en zetten daarvoor ook psychologe­n, therapeute­n en goede koks aan het werk. Anderen zijn uitsluiten­d bezig met hun core business: het uitkeren van dividenden.

Maar dat zou straks wel eens allemaal kunnen veranderen. Want Vandeurzen is een systeem aan het uitwerken waarbij niet de rusthuizen, maar wel de ouderen de subsidies krijgen. Dat zet alles op zijn kop. Straks kan Jef dus zeggen: ik huur een bed in een rusthuis, maar mijn traiteur kies ik zelf. Of hij kan met Louis en Anita samenlegge­n en de turnjuf inruilen voor een yogalerare­s. Of het ontbijt regelen met de bakker uit de buurt. Als straks de bejaarde baas is, kan een rusthuis dat alleen centen telt zijn deuren sluiten. Want ook 100-plussers willen nog het beste maken van hun leven.

Vandeurzen is een systeem aan het uitwerken waarbij niet de rusthuizen maar de ouderen de subsidies krijgen. Als straks de bejaarde de baas is, kan een rusthuis dat alleen zijn centen telt de deuren sluiten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium