Het Belang van Limburg

Wijnboeren oogsten minder na koud voorjaar

-

Heel wat wijnmakers kijken dit jaar uit naar een kleinere oogst. “De helft minder voor België”, schat Ghislain Houben van het Hoenshof. Al hangt dit erg af van perceel tot perceel. Peter Colemont van Clos d’Opleeuw schat zijn opbrengst op min 15 à min 20 procent. Karel Henckens van Aldeneyck is dan weer helemaal ontsnapt aan de vrieskou. “Dankzij de Maas”, zegt Henckens.

“Ikzelf heb ongeveer de helft minder druiven en ik denk dat dit voor het hele land zo zal zijn”, schat Ghislain Houben, die ook economiepr­ofessor is aan de Universite­it Hasselt. “Maar het areaal is dit jaar ook weer gegroeid met 20 procent, dus dat compenseer­t het aantal liters. In een normaal economisch model stijgt de prijs als het aanbod daalt, maar zo werkt het niet met wijn, want dat is een wereldgebe­uren.”

Peter Colemont van Clos d’Opleeuw heeft meer geluk, hij schat zijn schade op 15 à 20 procent. “De muur rond mijn domein heeft me gered. De portemonne­e van een wijnboer hangt buiten, zeg ik altijd. Pas als de wijn aan het gisten is, kan ik zeggen hoeveel wijn ik precies minder heb. Maar de vorst van dit jaar heeft ook gevolgen voor de oogst van volgend jaar. Want die druiven zijn zich nu al in de takken aan het vormen.” In Aldeneyck hebben ze geen last gehad van de vorst. “Dat komt omdat we dicht bij de Maas liggen, één graad meer maakt al een groot verschil”, zegt Karel Henckens. “Ik denk in elk geval dat men nu in de toekomst de wijngaarde­n beter gaat uitkiezen. Mensen denken dat hellingen beter zijn, maar dan zou je bij ons in Ardennen druiven moeten telen en daar is het koud. Wij hebben veel druiven en door het warme weer van mei en juni zitten die heel dicht bij elkaar. Als het straks veel zou regenen, drukken die elkaar misschien kapot. Daarom moeten wij nu de trossen in twee knippen.” Ook Daniel Medaerts van de Kitsberg in Heers heeft geen schade. “Maar wij hebben wel dubbel zoveel vuurpotten aangestoke­n als anders. Als we nu nog opnieuw een hittegolf krijgen van een paar dagen, dan hebben we zelfs een zeer goed jaar.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Peter Colemont in zijn domein Clos d’Opleeuw. De oude muur rond zijn wijngaard heeft zijn boomgaard beschermd.
FOTO SERGE MINTEN Peter Colemont in zijn domein Clos d’Opleeuw. De oude muur rond zijn wijngaard heeft zijn boomgaard beschermd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium