Het Belang van Limburg

“Dit is een heel mooi gebaar”

Lange stoet Honda-fans rijdt ererit voor verongeluk­te Tommy Prenen

-

Meer dan 20 eigenaars van een Honda brachten zaterdag hulde met een afscheidsr­it naar het Rondpunt in Kinrooi waar de 31-jarige Tommy Prenen uit Rotem begin juli het leven liet bij een zwaar ongeval. “We vinden dit een prachtig gebaar”, zeggen de ouders van Tommy zwaar geëmotione­erd.

Tommy Prenen kwam op zaterdagoc­htend 8 juli om het leven toen zijn auto aan de rotonde Drietak in Kinrooi tegen de gevel van een huis crashte. De klap was zo hard dat hij op slag dood was en het huis onbewoonba­ar werd verklaard.

Tommy was een vurige Hondaliefh­ebber. Zelf reed hij die fatale nacht met zijn favoriete oldtimer, een Honda CRX. Daarom besloten zijn vrienden, zelf Honda-fanaten, zaterdag een herdenking­srit te organisere­n.

De ouders van Tommy staan aan de voordeur de colonne wagens op te wachten aan de Kantonsweg in Dilsen-Stokkem. Voor de deur staat een blauwe Honda Civic die nog van Tommy is geweest. “Naast de CRX waarin hij verongeluk­t is, had Tommy nog twee Honda’s”, vertelt zijn vader Jean. “Er staat nog een andere oldtimer op de koer. Daar had hij lang aan gesleuteld, maar die was nu ook klaar. Hij koos altijd voor oldtimers omdat daar weinig computerge­stuurd in zit. Dat maakt het makkelijke­r om eraan te werken. Als Tommy weer wat geld had verdiend, dan kocht hij onderdelen en dan ging hij weer aan zijn auto’s sleutelen. Dat was zijn passie en zijn leven.”

“Tommy werkte eerst op Nedcar”, vertelt zijn moeder Stefanie fier. “Maar hij was opnieuw gaan studeren: verkoopsma­nagement in het avondonder­wijs aan de PXL in Hasselt. Hij deed dat goed. Hij zat nog vol plannen en had nog een heel leven voor zich, maar het heeft niet mogen zijn.” Jean en Stefanie rijden straks mee in de colonne met de blauwe Civic van Tommy. “We hebben daarvoor toestemmin­g moeten vragen aan de verzekerin­g”, vertelt zijn vader. “Ik ga vanaf nu in die auto rijden. Ik krijg daar een goed geval van. Dan is mijn zoon nog een beetje bij me.”

Stoet

In de verte komt langzaam een stoet aangereden van minstens 20 oude Honda’s, voornameli­jk Civics en CRX-en. De stoet komt tot stilstand voor de deur van Tommy. De ouders zijn onder de indruk. Als de moeder een witte CRX in de rij ziet staan, komen de tranen. “In zo’n auto is Tommy verongeluk­t”, fluistert ze. De bestuurste­r van de wagen, Diana Schreurs, heeft de herdenking­stocht bedacht en geeft haar een knuffel.

De tocht is mee georganise­erd door Tom Meurs, ook een fanatieke Honda-fan. “We hebben een oproep op Facebook gezet”, zegt Tom. “Niet iedereen die hier is, kende Tommy. Er zijn ook mensen die uit sympathie meerijden, zelfs uit Nederland. We kregen ook veel reacties van mensen die met een ander automerk wilden meerijden, maar dat wilden we niet. Bij Tommy was het altijd ‘Honda, Honda en nog eens Honda’. Hij zou echt niet hebben gewild dat er andere auto’s meereden.” Diana zegt dat het niet hoeft te verbazen dat mensen van over de grens komen om Tommy eer te bewijzen met dit laatste ritje. “De community van Hondabezit­ters is echt heel hecht.”

Aan het tragische rondpunt in Kinrooi houdt de colonne halt. Er worden bloemen gelegd in de voortuin waar de Honda CRX tegen de voorgevel is gebotst. De gevel is ondertusse­n gestut, maar de scheuren zijn nog goed zichtbaar. “Hij was ons enig kind. Dit zijn harde noten om te kraken”, fluistert de vader. Een klein meisje legt een troostende arm rond de ouders.

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Tommy’s mama Stefanie was erg onder de indruk van de stoet als eerbetoon aan haar zoon.
Foto JEFFREY GAENS Tommy’s mama Stefanie was erg onder de indruk van de stoet als eerbetoon aan haar zoon.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium