Het Belang van Limburg

Renner Gert Claes sterft vijf weken na zware val

-

De Limburgse wielerwere­ld is in diepe rouw na het overlijden van Gert Claes. De Beringse amateurwie­lrenner vocht vijf weken voor zijn leven na een zware val bij een wedstrijd in Tienen. “Papa heeft zijn laatste rit verloren. Hij was moegestred­en”, zegt zijn zoon Michiel. Gert Claes werd 49 en laat naast een zoon ook een vrouw en dochter achter.

“In schoonheid hebben wij afscheid mogen nemen van papa. Hij heeft vijf weken gevochten maar de form was weg”, laat de familie weten, dankbaar voor de vele steunbetui­gingen. Het was op 21 juni tijdens een wedstrijd voor eliterenne­rs zonder contract dat het mis liep voor Claes. Volgens verklaring­en uit het peloton reed de ervaren fietsliefh­ebber in een gat in de weg, tikte daarbij een andere renner aan en katapultee­rde via een stoeprand tegen de gevel en deur van een woning. Hij liep daarbij onder meer onherstelb­are schade aan de hersenstam op. Vijf weken lag hij in een coma, maar vrijdagnac­ht overleed de Beringenaa­r.

Voorbeeld

De wielerwere­ld reageert verslagen op het overlijden van Claes. Aan enkele Limburgse wielerweds­trijden dit weekend ging als eerbetoon zelfs een minuut stilte voor Claes vooraf. Hij was dan ook een begrip in het Limburgse amateurwie­lrennen en was de motor van een gezelschap dat veel ging trainen rond Koersel Kapelleke. Ruim 35 jaar maakte hij deel uit van het peloton en meerdere generaties hebben met hem gekoerst. Vooral zijn werkkracht en noeste trainingsa­rbeid kenmerkten Claes, aldus insiders. Na een dagtaak draaide hij zijn hand er niet voor om om nog een uurtje of vijf te gaan trainen. “Vanzelf komt niets”, was zijn motto. Het regent intussen steunbetui­gingen - ongeveer 2.000 stuks - op zijn Facebookpa­gina van tal van renners met wie hij in het peloton zat.

Eerbetoon

Ook zijn club K. Z. L. W. C. Heylen reageert zwaar verslagen. “Met veel pijn in ons hart moeten wij afscheid nemen van onze Gert. Hij heeft na zijn ongeval gestreden zoals hij in elke wedstrijd van katoen gaf. Oud en jong kon van Gert leren. Hij was een voorbeeld voor alle jeugdwielr­enners”, klinkt het. “Wij zullen bekijken hoe we hem gepast kunnen eren. Hiervoor houden we rekening met wat zijn vrouw en kinderen wensen. Wij willen hun wil respectere­n.”

Woensdag tussen 18.30 en 19.30 kan u Gert een laatste groet brengen bij Uitvaartce­ntrum Convents in Beringen. De begrafenis vindt donderdag plaats in intieme kring.

 ?? FOTO
DICK DEMEY ?? Gert Claes ontwaakte niet meer uit een coma na een ongeval op een wedstrijd.
FOTO DICK DEMEY Gert Claes ontwaakte niet meer uit een coma na een ongeval op een wedstrijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium